sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Lammella

Tiluksiemme kruunu on metsän reunustama, pieni lähdepohjainen lampi. Lampi on uimakelpoinen ja sinne on matkaa saunan ovelta niityn halki noin 30 metriä, juuri sopivasti kirmata alasti suoraan löylyjen kuumuudesta viileän, puhtaan veden syleilyyn.


Polku kaartaa niityn halki vasemmalle lammen rantaan...
 ...jossa odottaa vanha puinen soutuvene, jo parhaat päivänsä nähnyt. Se, miten vene on päätynyt pienen metsälammen rantaan, on meille edelleen hämärän peitossa. Epäilen, että sitä ei ole ainakaan soudettu paikalle.


Lampi ei ole ympärysmitaltaan juuri uima-allasta suurempi, mutta se on keskeltä neljä metriä syvä. En oikeastaan halua edes tietää, mitä (tai kuka) sen pohjasta löytyy.

 Lammen reunalla kasvaa lumpeita joiden kukat ovat purppuranpunaisia, en ole koskaan aiemmin nähnyt lumpeenkukkia tässä värissä?


Vastarannalta nousee tiheä, ikivanha sammaloitunut metsä täynnä pieniä suonsilmäkkeitä. Tyynen veden pintaa tarpeeksi pitkään tuijottaessa tulee hieman epätodellinen olo; ikään kuin maisema olisi käännetty ylösalaisin eikä enää pysty tunnistamaan mikä on todellista, mikä haurasta heijastumaa.


Käytiin lammessa uimassa vielä pari viikkoa sitten. Vesi tuntui jo hyiseltä ja varjot ympärillä pimenivät niin nopeasti, että tiesin sen olevan viimeinen kerta ennen ensi kesää. 

15 kommenttia:

 1. Ihana paikka. Meillä pihassa aidattu lampi, mutta vesi niin hyytävää etten ole edes varvasta siellä ikinä uittanut... joka kesä siinä käy tuttu Haapana kesälomalla, se on mukavinta :) Talvella taas käy kirjolohemme syöneet saukot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, teillä siis kasvaa/kasvatetaan kirjolohia lammessa? Kun ollaan mietitty jotain vastaavaa, tosin meillä vaihtoehdot rajoittuivat toistaiseksi sähköankeriaisiin ja pirkan kalapuikkoihin ;D

   Poista
  2. Kyllä, ihan omaksi iloksi. Kesällä savustellaan sitten niitä. Tänä kesänä tosiaan ei ole ollut kun saukot kävivät viime talvena ne syömässä...

   Poista
 2. Onpa kauniit kuvat! Ihana tunnelma :)

  VastaaPoista
 3. Kaunista! Onni on oma lampi :)

  VastaaPoista
 4. Ihana lampi, kyllä ootte onnenpekkoja kun teillä on tuommoinen(kin). Sulla on muuten aina niin hyvä tunnelma näissä kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iris! Lampi oli yksi vaikuttava tekijä ostopäätökseen, näillä duunaripalkoilla kun saa rantatontista vaan haaveilla...

   Poista
 5. Kauniita kuvia! Tuollaiset metsälammet osaavat olla niin pelottavia, kun ei tiedä mitä niihin on aikoinaan uponnut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Varsinkin kun omaa 12-vuotiaan esiteinin mielikuvituksen ;)

   Poista
 6. Kaikkea teillä on! Mutta entäs ne kirmailukuvat, pitääkö niitä odottaa ensi kesään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, ehkä teen yleisön pyynnöstä jonkun K-18 postauksen :D

   Poista
 7. Viihtyisin tuolla rannalla vaikka kuinka pitkään vaan kuulostelemassa ja aistimassa :)

  VastaaPoista
 8. Mä olen kyllä vähän (no okei, paljon) kateellinen, aivan ihana satumaisen aavemainen lampi! Tuolla ihan varmasti aamuhämärässä ja illanvilakassa lentelee keijukaisia, ja lammen pohjassa asustaa hiisi! Kuvat ovat tosi kauniita <3

  VastaaPoista
 9. Aivan varmasti lammen pohjassa joku lymyää o.O älkää sukellelko liian syvälle..! Lumoavan kauniita kuvia. Satumainen tunnelma välittyy kyllä suoraan kuvaruudun tälle puolen!

  VastaaPoista