torstai 26. maaliskuuta 2015

Hennavärjäyksen 1-2-3

Blondit pääsee taivaaseen, punapäät minne ikinä ne vaan haluavat!
 -vanha Enneläinen sananlasku-

Olen ollut punapää käytännössä koko ikäni. Tulipunainen, oranssinpunainen, tummanpunainen, punaruskea, been there, done that. Joskus nuoruuden kohtalokkaina goottiaikoina vedin päähäni jopa mustanpunainen-nimellä kulkevan kestovärin. Sitä oharia paikkailtiinkin sitten pitkään. Vuosituhannen vaihteessa hiuksiaan värjänneet muistanevat tämän monet hiukset pilanneen värisarjan, siihen kuului punamustan lisäksi myös violetinmusta ja sinimusta.

Kesällä 2010 luovuin hiuspidennyksistä ja minusta tuli ensimmäistä kertaa aikuiselämässä lyhythiuksinen. Tähän mennessä olin antanut jo oman, punaiseen taittavan vaalean sävyn kasvaa esiin ja juurikasvua huijasin piiloon lähinnä värjäävillä hiusmaskeilla ja satunnaisilla raidoilla. Totesin kuitenkin, että lyhyt hiusmalli kaipaa seurakseen räväkkää väriä koska en ollut vielä valmis tätitukkavuosiin. Mielessäni oli pitkään ollut tietty kuparille kumartava sävy, jonka auringonpaiste sytyttää ilmiliekkeihin. Kampaamoista/kaupoista en oikeaa sävyä löytänyt ja kempparihiusvärit tuntuivat ohentavan jo valmiiksi perisuomalaista hiuslaatuani entisestään. Eräänä päivänä Ruohonjuuressa eteeni ilmaantui Santen kasviperäiset hennavärit. Tämän jälkeen ei ole ollut paluuta entiseen vaan olen värjännyt hiukseni hennalla nyt n. viiden vuoden ajan.

Hennavärien pariin houkutteli toki myös hiljalleen kasvanut tietoisuus luomukosmetiikasta ja epäluulo kemiallisia värejä ja niiden vaikutuksia kohtaan. 100% kasviperäiset hennavärit kun eivät pelkästään värjää, vaan samalla myös hoitavat hiusta.

Santen hiusvärit ovat hennavärejä, jotka sisältävät myös muita kasveja tuomaan sävyjä, mm. cassiaa, pähkinän paloja, ratanianjuurta, kurkumaa, indigoa, kahvia, punajuurta, tuomipuun kuorta, hibiscusta, raparperia. Lisäksi hoitavina aineosina käytetään merileväuutetta ja vehnäproteiinia. Ne eivät sisällä synteettisiä ainesosia.

Nykyisin tilaan värit Biodellysta. Käytössäni on sävyt Flame Red ja Natural Red, joista ensimmäistä käytän erityisesti kesäisin. (Berliiniin tai Saksaan ylipäänsä matkustavien kannattaa hamstrata Santen hiusvärejä (kuten muutakin luomukosmetiikkaa) suuremmista marketeista, joissa ne maksavat noin puolet Suomen hintatasosta.) Santen hiusvärejä on saatavilla myös muissa kuin punaisen sävyissä.

Olin hennannut hiuksiani edellisen kerran joskus teininä Intian Basaarista mukaan sattuneiden, vähintäänkin epämääräisten hennajauheiden avulla. Teiniaikojen sottaisten ja vaivalloisten hennavärjäyskokeilujen lopputuloksena väriä oli käytännössä kaikkialla muualla paitsi hiuksissa.






Aloitus. Santen hiusväripaketti tuntui heti jotenkin tutulta kauppojen hiusväripaketteihin tottuneeseen käteen. Sisällä oli hennajauhepussi, muovikäsineet, päähine ja ennenkaikkea - ohjevihkonen. Tadaa!

Hennaväripussin sisältö sekoitetaan kiehuvaan veteen. Seoksesta kannattaa tehdä aika löysää, koska se kuivuu päässä ollessaan. Yleensä laivennan seosta tilkalla haaleaa kraanavettä, jotta se jäähtyy nopeammin. Ohjeissa (kuka niitä nyt muka lukee?) kehoitetaan hieromaan hennaseos kuiviin hiuksiin, mutta itse tykkään kostuttaa hiukset kevyesti ennen värjäystä koska se helpottaa huomattavasti värimassan levittämistä. Hiusrajaan ja korvanlehtiin kannattaa sivellä reilu kerros esim. peruskosteusvoidetta, jotta väri ei tartu ihoon.

Värjääminen. Paketista löytyville muovihanskoille on syynsä, käytä niitä. Hennaseoksen kuuluukin näyttää ja haiskahtaa hieman ripulisellaiselle, älä anna sen häiritä. Mitä löysempää seos on, sen helpompi se on levittää hiuksiin. Värjääminen käy samalla tavalla kuin minkä tahansa hiusvärin kanssa: aloita juurikasvusta latvoja kohti edeten. Homman edetessä havahdun aina siihen, kuinka vaivatonta se loppujen lopuksi onkaan. Urakasta selviää samassa ajassa ja samalla sotkulla kun mitä kemiallisia hiusvärejä laittaessakin (eli 15min väri päähän, 30min siivousta.)




Vaikutusaika. Hennavärin vaikutusajaksi suositellaan n. 1-2 tuntia värjäystestin perusteella. (Värjäystesti? Onko se jotain syötävää? Oikeasti näyttäkää mulle se henkilö, joka on joskus tehnyt värjäystestin.) Annan värin vaikuttaa keskiarvoihin luottaen yleensä n. 1,5 tuntia. Siinä ajassa ehtii hyvin siivoamaan aiheuttamansa täystuhon, laittamaan kasvoille kosteuttavan naamion, kaatamaan itselleen lasillisen punaviiniä ja lukaisemaan lempiblogit läpi. Suosittelen myös käyttämään paketin mukana tulevaa päähinettä, koska värimassa tosiaan kuivuu ja saattaa kuivuessaan rapistella irti ja pian huomaatkin löytäväsi sitä kaikkialta.

Arkistojen aarteita. Henna ei pelkästään värjää hiuksia, sen avulla voi myös tehdä itsestään tilataideteoksen.


Poispesun aikana kylppäri muistuttaa lähinnä teurastamoa, mutta henna huuhtoutuu hyvin pois, eikä tukka kaipaa hoitoainetta välttämättä laisinkaan. Itseasiassa monessa lähteessä suositellaan vältettävän hoitoaineen käyttöä pari päivää hennauksen jälkeen.

Lopputulos. Henna peittää juurikasvun hyvin luonnollisesti ikäänkuin laveeraamalla (näin vesivärimäisiä termejä käyttääkseni), väri tarttuu tasaisesti ja sävyn syvyyttä voi lisätä pidentämällä vaikutusaikaa. Omissa hiuksissa henna on kestänyt tosi hyvin, värjään yleensä noin kuukauden välein eli vasta kun juurikasvu ilmoittaa liian kiusallisesti olemassaolostaan. Toisaalta juurikasvun raja ei hennatessa ole koskaan ollut niin viivoittimella vedetty kuin mitä se kemiallisten hiusvärien aikana usein oli.
Pilvisenä päivänä luonnonvalossa, n. kaksi viikkoa edellisestä värjäyksestä.


Toivottavasti tästä selostuksesta on hyötyä jollekin hennavärjäystä suunnittelevalle. Kuten sanoin, itse en vaihtaisi muihin hiusväreihin enää mistään hinnasta! Olen tähän asti käyttänyt pelkästään Santen värejä, mutta en ole niin merkkiuskollinen, ettenkö voisi kokeilla esim. Biodellyn valikoimista löytyviä Khadin hennavärejä.

10 kommenttia:

  1. Tulipa hyvännäköinen lopputulos! Ilmeisesti tuo Santen punainen pysyy kauemmin hiuksissa. Kokeilin Santen mustaa. Lopputulos oli ihan ok, mutta ei kestänyt kauan hiuksissa. Olin kuitenkin tyytyväinen siihen kiiltoon mikä hiuksiin jäi jäljelle. Jotenkin vieroksuin sitä mustan värin tuoksua. Ei se pahakaan ollut mutta pistävä. Ilmeisesti eri väreissä käytetään eri ainesosia sitä väriä tuomaan. Joskus nuoruudessani kokeilin punaisia henna-värejä. Pitäisiköhän uskaltaa kokeilla kesäksi näitä Santen punaisia :)

    VastaaPoista
  2. Hei, olipa osuva postaus minulle. Olen kauan miettinyt jotain järkevää vaihtoehtoa tälle myrkkykierteelle. Olen ollut epäileväinen henna värien kestolle, ja oma maantien harmaa letti ei houkuttele yhtään. Mustapää olen ollut yläasteesta lähtien, silloin tällöin punaista joukossa (olisikohan minunkin jo aika aikuistua). vielä yksi purkki kaapissa jemmassa, sen jälkeen aion testata näitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nääh, mä aion olla punapää aina, ja aikuista musta ei kai koskaan tulekaan! :D

      Poista
  3. Minä oon ollut nyt vuoden värjäämättä kaupan myrkkyväreillä, mutta tukkakriisistä en ole päässyt eroon.. Mulla on ollut reilu kymmenen vuotta mustat hiukset, ja en haluais vieläkään luopua niistä, mutta näillä luonnonkosmetiikkaväreillä ei vaan saa sellaista ihanaa pikimustaa hiusta *kyynel*. Oon kokeillut Santen mustaa pari kertaa ja myöskin indigoa. Niistä kyllä sanotaankin, että ne on tarkoitettu lähinnä tummanruskeille ja mustille hiuksille. Ja tietysti myös hiustyyppi vaikuttaa. Mun perussuomalaiset maantien tylsät hiukset on varmaan sellaisenaan liian vaaleat, siitä mustasta tulee ruma läpikuultava harmaa. Ja oon myös kokeillut sitä, että hennaa alle ja sitten vasta indigoa päälle.

    Harmi, tässä on nyt vuodenpäivät kokeiltu kaikenlaista, ja hiuskriisiä pukkaa joka päivä :) En oikein tiiä, että pitäiskö vaan luopua mustasta tukasta ja alkaa kasvattamaan omaa väriä esiin. En kuitenkaan haluais palata enää ikinä kaupan myrkkyihin, sillä vaikken oo niille vielä herkistynyt, niin oon vaan saanut jo liian pahan kammon kaikesta PPD-pelottelusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä luulen kans, että kasviväreillä ei taida päästä ihan siihen samaan korpinmustaan lopputulokseen. Ehkä kannattaa kokeilla vielä mitä joku ekokampaaja saisi aikaiseksi?

      Poista
  4. Hih, tulipas ihan kadotettu nuoruus mieleen! Henna Satva oli mun vakkariaine, sellainen oliivinvihreä pahvilaatikko. Vuosia ja vuosia värjäsin sillä :-) Kun aloin käydä joskus kampaajalla, he valisti ettei hennattuun hiukseen tartu mikään muu väri, ja piti aloittaa pitkä kasvattaminen että sai hennat pois. Sen jälkeen en ole hennaa käyttänyt, mutta pitäisiköhän palata juurille? Saa kyllä uusi kylppäri heti aika kivan värityksen, jos alan siellä hennalla lotraamaan :-D

    VastaaPoista
  5. Tässä oli paljon hyvää asiaa, mutta en pääse tuon pirullisen kuvan ohi, kun taas naurattaa niin vietävästi :D Ei siis mitään järkevää sanottavaa, mutta huiskautellaan nyt vaikka kesäaikakynnysterveisiä sitten :)

    VastaaPoista
  6. Hyötyä oli kiitos, etenkin pitkää ikää tuli tuon pirukuvan myötä;)

    Mua edelleen arveluttaa se, ettei hennan päälle voi värjätä muilla väreillä. Että jos menee pilalle, niin mitään ei ole tehtävissä. Silti alan kokoa ajan enemmän kallistua sille suunnalle, että kokeiltava on.

    VastaaPoista
  7. Yläasteikäisenä muistan hennalla värjäilleeni. Juuri epäonnistuneesti blondattuun tukkaan tuli karmaisevan räikeä ja oranssi lopputulos :)

    VastaaPoista