torstai 2. huhtikuuta 2015

Kuinka hiljennetään Sirpa-Leena

Meissä kaikissa asuu pieni sisäinen kriitikko, myönsimme sen olemassaolon tai emme. Tätä ilmiötä kutsutaan myös sisäiseksi puheeksi.

Sisäinen puhe tarkoittaa sitä, mitä ja miten itsellemme päämme sisällä puhumme - puhe voi liittyä niin omaan käyttäytymiseen, ulkonäköön, tekemisiin kuin myös ympäröiviin ihmisiin ja tapahtumiin. Se heijastelee arvomaailmaamme, asenteitamme ja suhtautumistamme ja saattaa monilla olla varsin usein kovin kriittistä ja negatiivissävytteistä.

Sisäisen puheen kanssa jumittuu helposti oravanpyörään. Mitä enemmän kriitikko marmattaa, sitä huonommaksi itsemme tunnemme. Mitä huonommaksi itsemme tunnemme, sitä enemmän kriitikko marmattaa. Epävarmuus, riittämättömyyden tunne, epäonnistumisen pelko, muihin vertailu, väsymys - nämä kaikki ovat kuin bensaa kriitikon liekkeihin.

Sisäistä kriitikkoaan voi kuitenkin ohjata ja opettaa muuttumaan. Se, että ylipäänsä tiedostaa ja huomioi oman sisäisen puheensa, on jo hyvä alku. Mieli on siitä kummallinen, että se uskoo kaiken, mitä sille sanotaan. Ja negatiiviset asiat - no ne se vasta uskookin. Luin kerran tutkimuksen palautteen vastaanottamisesta. Sen mukaan jos ihmiselle antaa kymmenen palautetta, yhdeksän positiivista ja yhden negatiivisen, niin arvatkaapa mihin niistä se mieli tarttuu?

Niinpä.

Ajatukset ja sanat ovat osa sitä energiaa, joka muokkaa todellisuutta ympärillämme. Muuttamalla omia ajatuksiasi, voit muuttaa myös elämääsi. Hieman kulunut fraasi, mutta niin totta. Mieli ohjaa kehoa (kuten keho mieltä)  ja saa aikaan toimintaa, tietoista tai tiedostamatonta. Jos hoet itsellesi tarpeeksi kauan jotain ajatusta tai tunnetta (vaikka et siihen välttämättä täysin uskoisikaan) niin mieli alkaa pitämään sitä totena ja käyttäytymään sekä jakamaan käskyjä keholle sen mukaisesti.

Mitäs jos sisäinen kriitikkosi sanoisikin aamulla peiliin katsoessa: "Näytätpä tänään nätille ja aikaansaavalle! Ai uusi kirjoitushomma, siitä tulee taatusti tosi hyvä!" Jos se ääni olisikin kriittisen, syyllistävän ja vähättelevän sijaan rohkaiseva, hyväksyvä ja ennakkoluuloton? Ja ajatelkaa mitä tapahtuisi, jos tämä toistuisi joka aamu? Lähtökohdat uuteen päivään olisivat kuulkaas ihan erilaiset!

Sisäinen kriitikkoni, olkoon hänen nimensä tässä yhteydessä vaikka Sirpa-Leena, on kuiskutellut korvaani viime päivinä kiivasti. Huutanutkin hetkittäin.

Sirpa-Leenan mielestä pitäisi olla ja tehdä paljon enemmän. Pitäisi kirjoittaa, tehdä koulutehtäviä, päivittää blogia useammin. Pitäisi ja pitäisi. Olla tehokkaampi, viisi vuotta nuorempi, viisi kiloa laihempi, kauniimpi ja viisaampi ja empaattisempi.

Sisäiset sirpa-leenat ja muut urputtajat ovat vähän kuin lähisukulaisia: niitä ei voi valita, niiden kanssa pitää vaan opetella tulemaan toimeen. Ja usein ne ovat loppupeleissä ihan kelvollisia tyyppejä, joilla on yleensä hyvät tarkoitusperät. Ainakin jostain näkökulmasta katsottuna.

Toki joskus se Sirpa-Leena marmattaa ihan syystäkin. Viime viikkoina se on ilkkunut muun muassa siitä, kuinka muiden blogeissa ollaan jo kovasti tehty puutarhasuunnitelmia ja istutettu siemeniä. Mitäs sinä olet tehnyt asian eteen? Et mitään! Et käy edes päivätöissä ja silti sulla ei muka aika riitä! (Auts. Tulihan se sieltä.) Paska puutarhuri, paska ihminen!

Eilen sisuunnuin, huusin takaisin että "nyt perkele hiljaa!" ja painelin Plantageniin.


Aloitin laittamalla uudet viherkasvit multiin, siemenet odottakoon vielä ensi viikkoon. Vietämme pääsiäisen torpalla ja olen varannut mukaan ison ruutuvihon puutarhasuunnitelmia varten. Mitä ja minne laitetaan? Salaatteja, kirsikkatomaatteja ja yrttejä kasvihuoneeseen, istutuslaatikoihin ainakin retiisiä ja pellolle pottuja ja juureksia.


Sirpa-Leenalle ajattelin juottaa niin paljon punaviiniä, että hän pysyy mukavana ja hiljaisena pääsiäispyhien ajan.

Rentouttavaa pääsiäislomaa, olkaa itsellenne armollisia! 


Ps. On myös mielenkiintoista huomata, miten puheessa ja erityisesti ajatuksissa parin välimerkin paikka saa joskus asiat ihan eri kontekstiin. Miettikääpä nyt näiden lauseiden eroa:

Unelmat sirpaleena, unelmat...
Unelmat, Sirpa-Leena, unelmat!


18 kommenttia:

 1. Minä olen joutunut sanomaan Sirpa-Leenalle että turpa kii, nyt ei jaksa. Olisi noita siemeniä tuossa, vaan milläs ne saisi multaan. Ehkä ostan taimet valmiina, ellen jaksa kylvää. Mun ei nyt tartte.

  Kyllä se silti yrittää väittää, että olisi pitänyt saada jotain aikaiseksi, kun koko päivän on kotona. On väärässä. Tykkäisiköhän Sirpa-Leena punaviinistä tosiaan, vai yltyykö vain siitä, täytyypä kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sille kannattaa juottaa punaviiniä ja vissyä vuorotellen, hyvässä balanssissa. Sirpa-Leena kun saattaa muuttua räyhähengeksi jos se ottaa liikaa.

   Poista
 2. Mun Tsirpa huutelee aika samoja teemoja. Paitsi että minä en oo istuttanu mitään ja pihasuunnitelmakin on ihan kesken ( toisin kuin täällä muiden blogeissa) :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hitto, toivottavasti se edes pääsiäiseksi malttaa hiljentyä.

   Poista
 3. Ja mulla soi nyt päässä Arttu Wiskarin Sirpa-biisi, voi jee... :D

  VastaaPoista
 4. Ai sullon Sirpa-Leena. Mulla on Minna. Hän tuli elämääni jo lapsena kun häpesin olla taiteilijaäidin Saara Sorella Jasmiina, ja olisin halunnut olla tavallinen Minna. (Johannakin olisi kelvannut, niitä oli luokallani useita.) Pääsin Minnan kanssa sinuiksi noin 15 vuotta sitten, kun hain (ja pääsin) kirjoittajakouluun ja piti kirjoittaa omaelämäkerrallinen teksti. Mun tekstin otsikko oli "Minusta ei koskaan tullut Minnaa." Eikä tule. Niin ja noi puutarhahommat. Katsos nyt Sirpa-Leena, jestas. Se on kärsimättömien ja hätiköivien ihmisten hommaa istuttaa liian aikaisin yhtään mitään. Ylipäätään istuttaa. Taimetkin käy! Tai välivuosi, jonka aikana voi vain katsoa tonttia. Ota Sirpa-Leena punkkua, Minna on täällä jo ihan rela :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa-Leena on ollut pääsiäisen yllättävän hiljaa, ehkä se on se punaviini :) Sinulla on muuten tosi kaunis nimi!

   Poista
 5. Voi ei, Sirpa-Leena kuulostaa kamalalta ja liian tutulta. En ole tajunnut tuolla lailla nimetä omaa sisäistä motköttajaani. Nerokasta. JA sitten.... ei kaikkia siemeniä tarvitse esikasvattaa. Voit ostaa valmiita taimia ja valkkailla sellaisia, jotka kylvetään suoraan maahan. Kyllä se siitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhapaniikilla on vaan ikävä tapa iskeä aina näihin aikoihin, onneksi on tosiaan taimet ja suorakylvö! :)

   Poista
 6. Löysin testin, millä voi testata, mistä asioista Sirpa-Leena mötköttää eniten.. tunnelukkosi.fi
  Sieltä saa aika karua luettavaa. Ainut positiivinen asia minkä sain oli, että luulin olevani enemmän pessimisti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, käynkin heti tutustumassa!

   Poista
 7. Sirpa-Leenan sisko on ollut minun reisanani koko alkuvuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä Sirpa-Leenan sukulaisia tuntuu olevan liikenteessä nyt useampikin!

   Poista
 8. Minun Sirpa-Leenani on yleensä melko hiljainen, mutta ääni kasvaa samaa tahtia stressitason noustessa. Tällä hetkellä hän huutelee melko kovalla äänellä eikä mitenkään kannustavasti. Sirpa-Leena on sitä mieltä, että nämä minun tulevat työkuvioni yrittäjänä ovat ihan tuhoon tuomittuja, eikä mikään kuitenkaan onnistu.

  Täytyy ilmeisesti käydä hänen kanssaan vakava keskustelu siitä pikapuoliin :)

  VastaaPoista
 9. Vähän vanhempi kirjoitus, mutta kommentoinpa silti, kun osui ja upposi! :)

  Mutta hei - mikä puutarha suunnitelma!!?? Jos - todellakin jos - mulla sellainen on, se on mun päässä ja lopullisesti muotoutuu sittenkin vasta, kun teen :P

  t. Mamma Vee, jolla on myös pikkuinen vapaa-ajan torppa, jossa odottaa - odottaa - kaikki puutarha/kasvatussuunnitelmat (kasvihuonekin vielä paketissaan) parempia päiviä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi kiva että teksti kolahti ja kommentoit! Ja näinhän se menee, lopulliset suunnitelmat tarkentuvat vasta tehdessä. Ja se on hyvä niin.

   Poista
 10. Sirpa-Leena on tainut ennen tätä tekstiä sanoa, että siitä tulee taatusti tosi hyvä!

  Näin meinaan tuli:) Täyttä asiaa.
  Tykkään tästä ja susta !

  VastaaPoista