sunnuntai 17. elokuuta 2014

Kattoremppa part. 1

Viikonlopppuna se alkoi; kauan suunniteltu, odotettu ja vähän pelättykin kattoremontti. Torpan jokseenkin alkuperäinen tiilikatto on, kuten kuntotarkastaja viime kesänä asian kauniisti ilmaisi, vahvasti teknisen käyttöikänsä loppusuoralla. Kattoremonttiin tiedettiin siis varautua ostohetkestä lähtien.Käytännön syistä valitsimme materiaaliksi lompakkoystävällisemmän peltikaton. Tiilikatto on toki kaunis, ja hieman haikein mielin katselenkin nyt viimeisiä kertoja suloisesti sammaloitunutta kattoamme - muistaen, että juuri se sammal on syynä mm. keittiön ja kuistin nurkkauksen vuotokohtiin. (Runsaamman sadejakson aikana meillä tulee keittiöstä vedet katosta läpi ja nurkkaa onkin paikkailtu mitä mielikuvituksellisemmilla DIY-ratkaisuilla...) Emme halunneet muuttaa liikaa talon ilmettä, joten valintamme oli "peltinen tiilikatto", eli tiilijäljitelmäkuvioitu pelti.


Ennen varsinaisen katon asentamista joudumme uusimaan ainakin osan aluskatteista. Kattorempan työnjohtajana toimiva isäpuoleni kiipesi tekemään tilannearvion reunalautojen alta, ja pienen tarkastelun jälkeen kävi ilmi, että talon etupuolen aluskatteet ovat ok-kunnossa, mutta talon takana, metsän reunan varjossa, epäilyttävän pehmeitä ja osittain ihan lahonneita. Viime marraskuussa vaarallisen läheltä taloa kaadettu koivu on omalta osaltaan rasittanut katon rakenteita jokasyksyisellä lehtisateellaan. Rempan yhteydessä aiomme myös tilata peltisepältä aiemmin puuttuneet räystäät ja savupiipulle oman huppunsa.

Nyt sitten toivotaan sateettomia viikkoja jotta hommaa päästään edistämään aikataulussa ja saadaan valmista ennen syyssateita.
9 kommenttia:

 1. Voi mielettömyys tuota sympaattista ja suloista mökkiä <3 :) Meilläkin kattoremppaa pukkaa jossain vaiheessa kotiin. Toivottavasti ensi kesänä. Kuule, laitoin sen koirahaasteen toteen :) !

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä Miian kanssa, tsemppiä urakkaan!

  VastaaPoista
 3. Tsemppiä remonttiin! Mun torpan katto oli myös remppalistalla ihan ensimmäisenä. Loppujen lopuksi miellyin uuteen mustaan tiilikuvioituun peltikattoon. P.s kattotiilet voi kierrättää esim maakellarin, savustuspöntön, roskakatokset tai mahtavan liiterin (kuten punainen pihlaja -blogissa) kattoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ajatellut sijoittaa kattotiilet (tai kattotiilimurskaa se taitaa olla maanpinnan kohdatessaan...) ainakin kasvihuoneen pohjaksi. Katsotaan mitä muuta niistä keksitään :)

   Poista
 4. Tsemppiä ♥

  Toivon, ettei teidän taivaalla sada, niinkuin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah. Tää viikko näyttäis kelien puolesta olevan jotain suuremman luokan vittuilua :D

   Poista
 5. Sammalen puolesta: Panu Kailan mukaan sammalen juuret tosin rikkovat tiilen pinnan, mutta sammal suojaa kattoa pidättämällä veden itseensä. Koska tiilen kanssa käytetään vettä pitävää aluskatetta, rikkoutunutkaan tiilipinta ei vielä aiheuta vuotoa.

  Tuo teidän torppa on vaan niin ihanan näköinen, että kyllä se varmaan on nätti vielä peltikattoisenakin.

  VastaaPoista