maanantai 4. elokuuta 2014

Saunataikoja ja taikasaunoja

Elokuun ensimmäinen ilta vietettiin hyvässä seurassa saunan lämpimässä syleilyssä. Kylmä olut ja väliin pulahdus omaan lampeen, voisiko olla täydellisempää yhtälöä paahteisen helteen päälle? Kelluttiin ystävän kanssa tähtitaivaan alla viileässä vedessä ties kuinka pitkään. Hämärtyvä ilta kuiski käsittämätöntä magiaa tumman metsän tanssiessa lammen reunoilla ja sanoille ei ollut siinä hetkessä sijaa, ei tarvettakaan.


Koivuvihdat jäivät tänä kesänä tekemättä mutta oikein hyvä vihta syntyi myös pihalla rehottavista mintuistakin. Napakka vihta (kyllä vihta, ei vasta) kestää kylmässä vedessä liotettuna hieman pontevampaakin saunomista ja bonuksena täyttää saunan huumaavalla tuoksullaan. Tulevien kesien ykköskonsepti taitaa olla tässä.


Minttuvihdan lisäksi sekoitin vartalokuorinta-aineen kahvinpuruista ja hunajasta, luonnon kosmetiikkaa parhaimmillaan.


Ymmärrän hyvin, miksi sauna on ollut vanhalle kansalle pyhä - paikka syntymälle ja kuolemalle. Saunomisessa on jotain rituaalimaista taikaa ja arjen murheet, ärtyneisyys ja koleus harvoin jaksavat kiivetä lauteille kaveriksi, tai ainakaan ne eivät viihdy siellä kovin pitkään.  

16 kommenttia:

 1. vihta ja vartalonkuorinta kuulostaa niin mukavalle. Meilläkin lampi, mutta vesi on niiiiiin kylmää että minua ei sinne saa :) Pihasaunasta haaveilemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lampi on luonnonlähdepohjainen, joten vesi ei lammen pienuudesta huolimatta ehdi lämpenemään ihan järvivesitasolle. Saunasta vilvoitteluun juuri sopivan viileää!

   Poista
 2. Voi - nyt tuli ikävä Pohjois-Karjalan mökkisaunaa! Ja kyllä - se on vihta;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihta vai Vasta - ikuisuuskampppailu! :)

   Poista
 3. Kuulostaa ja näyttää ihan täydelliselle ♥

  Ymmärrän minäkin. Siinä Tyynelän saunan edessä kylpytakissa oon aina onnellisimmillani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan että tästä oli joskus puhetta. Ja allekirjoitan täysin <3

   Poista
 4. Ihana postaus! Saunomisessa On jotain rituaalimaista ja tuo kuvaus lammessa kellumisesta.. oi, oi! Ja nuo kuvat on niin tunnelmallisia!

  Jos mun pitäisi nimetä omat lempisaunonta-ajat, niin toinen niistä osuisi juuri tähän elokuun maagiseen aikaan, jolloin häikäisevä päivä vaihtuu mustaksi yöksi. Se ero on niin valtava. Toinen lempparini on talven illat, kun pakkanen hieman paukkuu, lumi natisee tossujen alla, taivas ja hanki kimmeltää.

  Tuo minttuvinkki on hauska! Ihana! Itse laitan salvianipun löylyveteen, mutta pitää muistaa tuo ideasi ensi vuonna. Tänä vuonna kun ei täällä minttua muistettu kasvattaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset Johanna! Kyllä, juurikin nuo ajankohdat ovat ihan huippuhetkiä saunomiselle. Meillä ei paljoa tarvinnut minttua edes kasvattaa kun se rehottaa holtittomasti pitkin pihamaata ihan itsestään :D

   Poista
 5. Vitsit miten tunnelmalliset kuvat!

  Postauksestasi tulikin mieleen, että viikonlopun saunareissulle voiskin tehdä kans pitkästä aikaa kahvinpuruista kuorinta-ainetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuvakehut lämmittävät aina erityisesti sydäntä :) Itse en enää edes ostele kalliita vartalokuorinta-aineita koska kahvinpurut ovat niin paljon parempia ja käytännössä ilmaisia, ja miten pehmeäksi iho tuleekaan!

   Poista
 6. Oi miten kauniit kuvat! Ja minttu! Minttuvasta, varmasti ihanat tuoksut :)

  VastaaPoista
 7. Minä ihan haistan saunan tuoksun, kun katson noita kuvia! Hieno tunnelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Keskeneräinen, yritän tallentaa kuviini tunnelmia ja fiiliksiä parhaan kykyni mukaan ja kehittyäkin siinä kenties, siispä kuvakommentit sykähdyttävät aina erityisesti :)

   Poista
 8. Ei oo totta, mulla tuli kanssa savun tuoksu nenään kuvia katsellessa, enkä varmana kerennyt näkemään Keskeneräisen kommenttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, ilmeisesti olen siis onnistunut tunnelman taltioimisessa :D

   Poista