Pannukahvia varten valitaan tietenkin pannujauhatus- eli karkeimman jauhatusasteen mukaisesti jauhettua kahvia. Ammattilainen jauhaa kahvinsa itse pavuista, ja kahvimyllyn hankinta onkin ostoslistalla seuraavana. Valmistustapa säilyttää paremmin kahvissa olevan luontaisen rasvan, jolloin mausta tulee täyteläisempi ja pyöreämpi kuin suodatinkahvista. Ostin reilun kaupan sertifioitua Gran Palomarin tummaa paahtoa, ja hyvää oli! Kahvinporot ovat kuuleman mukaan oivaa ainesta kompostiin ja pihalle lannoitteeksi.
Puuhellan sytyttäminen ja veden keittäminen vie oman aikansa, joten pannukahvin valmistus puuhellalla on vaivalloista mutta palkitsevaa; sopii oikein hyvin kiireettömiin viikonloppu-aamuihin.
Näin valmistuu Ennen Poikkeuksellisen Hyvä Pannukahvi:
- Lisää haluamasi määrä vettä kylmään kahvipannuun.
- Kiehauta vesi.
- Ota pannu pois hellalta, lisää kahvi.
Suositusannostelu on 6–7 g kahvia (1 mitallinen) 1 dl vettä kohden, itse opin ekasta kokeilusta ja laitoin hitusen enemmän.
- Sekoita hyvin.
- Siirrä kahvipannu takaisin hellalle, anna kiehahtaa nopeasti. (Huom! Älä kiehuta liian pitkään, se tekee kahvista kitkerää)
- Nosta pannu pois lämmöltä, sekoita ja anna hautua n. 5 minuuttia.
- Kiehauta vesi.
- Ota pannu pois hellalta, lisää kahvi.
Suositusannostelu on 6–7 g kahvia (1 mitallinen) 1 dl vettä kohden, itse opin ekasta kokeilusta ja laitoin hitusen enemmän.
- Sekoita hyvin.
- Siirrä kahvipannu takaisin hellalle, anna kiehahtaa nopeasti. (Huom! Älä kiehuta liian pitkään, se tekee kahvista kitkerää)
- Nosta pannu pois lämmöltä, sekoita ja anna hautua n. 5 minuuttia.
Enjoy!
Hurahdin kahviin nyt niin paljon, että seuraava askel on tosiaan kahvimyllyn ja kahvipapujen hankinta. Olen jo vähän googletellut eri vaihtoehtoja, ja kuulen mielellään suosituksia hyvistä myllyistä ja/tai pavuista, ja mistä niitä kannattaa hankkia?
mmmm! Tuoksu leijuu melkein tänne saakka! Meillä on tosi hyvä kahvimylly, mutta se on tuolla nykykodissa. Yritänpä muistaa kurkata sen mallin. Mun mielestä kahvimyllyssä tärkeintä on se mihin jauhettu kahvi kertyy. Sen pitää olla riittävän tilava ja sijaita sellaisessa kohdassa, että sen saa helposti irti. Tietysti se mihin pavut kaadetaan on myös oleellinen juttu. Meillä oli joskus sellainen malli, jossa pavut poukkoilivat suuntaan jos toiseen kun papuja kaatoi rouhimoastiaan.
VastaaPoistaPitääkin tuoda tuo meidän kahvimylly talolle. Meillä juodaan yleensä murukahvia, mutta paremmat kaffeet keitellään sitten tuorejauhetuista pavuista pressokannulla. Sitten kun täällä talolla on puuliesi, kahvipannun hankinta on välttämättömyys ;)
On muuten tosi hieno löytö tuo pannunne. Todella kaunis!
Kurkkaapa merkki niin laitan ylös :) Haaveilen myös pressopannusta kaupunkikotiin. Pannukahvin keittäminen puuhellalla on kyllä maalla ihan must-juttu, täällä kun tuo elämänrytmi on muutenkin verkkaisempi kuin kaupungissa. (Ai miten niin, klo 15:12 ja lopettelen vasta aamukahvia :D)
PoistaOnpas kerta kaikkiaan viehättävä kahvipannu! Mulla ei valitettavasti ole yhtään kokemusta pannukahveista, kun laiskasti olen vaan suodatinkahveja harrastanut. Tosin pari kertaa on joutunut olemaan hieman "kekseliäämpi" kahvin valmistamisessa, kun keitin on mennyt rikki ja ei oo heti tullut ostettua uutta tilalle :D Minä kun mielellään juon sen pari kupposta kaffia päivittäin :)
VastaaPoistaLeppoisaa lauantaita sinne!
Kahviharrastuksen saloihin perehtyminen on aina ollut mulle vähän sellainen "sitku"-juttu, kiinnostusta kyllä olisi, mutta aikaa ei siihen muka löydy. Noh, tänä vuonna muutan sitkut nytkuihin!
PoistaIhanan tunnelmallisia kuvia!
VastaaPoistaKiitos Johanna!
PoistaPannukahvi <3 Pressopannulla saa myös näpsäkästi hyvää kahvia. Meillä on vanha kahvimylly, mutta aika harvoin ostan kokonaisia kahvipapuja. Nykyisellä kahvinjuonnin määrällä olisin sitäpaitsi konkurssissa, jos käyttäisin pelkästään papuja. Viikonloppuja!
VastaaPoistaMä olen yrittänyt rajoittaa kahvinjuomista pariin kuppiin päivässä ja ajoittaa kupilliset aamuun ja lounaan jälkeen, ei enää iltapäivällä/illalla. Nuorempana pystyi vetämään vaikka pannullisen kahvia ilman, että yöunet häiriintyivät, nykyään menee elimistö ihan kierroksille jos juo kahvia illallakin. Joko sitä on oppinut kuuntelemaan omaa kehoaan paremmin, tai sit se on tää hiton keski-ikäistyminen :D
PoistaMeillä juodaan vain pannukahvia... Hienon pannun olet kyllä löytänyt!
VastaaPoistaKiitos Mari, pannu on kyllä tosi kaunis muodoltaan!
PoistaKiitos vinkistä, pitääkin kokeilla! Täytyy myöntää, että olen niin huono pannukahvi-ihminen, että olen sähkökatkoillakin lämmittänyt vain vettä pannussa ja pikakahvia mukiin..
VastaaPoistaKahvista tuli mieleeni juttu jonka hiljattain luin: http://hidastaelamaa.fi/2014/02/vakaalla-maalla-maailman-parasta-kahvia/. Katsotaan innostunko kokeilemaan tuotakin :)
Hei kiitos linkistä, olipahan mielenkiintoinen juttu!
PoistaOi ihana, mitkä kuvat! Ja toi sun löytämä pannu on todella kaunis.
VastaaPoistaGran Palomar on muuten mun suosikkikahvia. Myös se vaalea paahto on hyvää.
Kiitos Laura! Ostin Gran Palomaria ensimmäistä, vaan en taatusti viimeistä, kertaa. Tykkäsin tosi paljon!
PoistaKiva blogi :)
VastaaPoistaLöysin blogisi hakusanalla hyvää kahvia.. itse olen ja hurahtanut pannukahviin vähän aikaa sitten.
VastaaPoistaJos kahvimyllyn hankinta on vielä ajankohtainen, kannattaa ainakin katsastaa seuraava:
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/18585/dnbcv/Zassenhaus-Quito-kahvimylly
Tuollaisen kahvimyllyn ostin viime äitienpäivänä vaimolle (joka ei edes juo kahvia :) ja olen ollut tyytyväinen.