sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Viherkuumetta ilmassa!

Jos eilen juotiinkin kahvia ihan antaumuksella, niin tänään kahvi vaihtui vihreään teehen ja hunajaan, kun kaktus kurkussa ilmoitti olemassaolostaan. Värjöttelin aamun täkkien alla sohvalla satunnaisen kanavasurffailun merkeissä, ja jäin tuijottamaan Liviltä tulevaa Eden-ohjelmaa.

Ja voi apua mikä viherinnostus ja kevään kaipu iski päälle! Voisiko joku kelata aikaa eteenpäin, esimerkiksi huhtikuun puoliväli kelpaisi nyt oikein hyvin. Kaivoin esille viikonloppulukemiseksi ostamani Viherpiha-lehden ja ruutuvihkon pihasuunnitelmia varten. Yritän muistella kesää ja syksyä; mitä kaikkea tuolla lumen alla kasvoikaan? Sen tiedän, että ihan hirveästi on hommia edessä: villiksi päästetty puutarhamme kun ei ole kooltaan ihan sieltä pienimmästä päästä. Melkein tekisi mieli pyytää jonkun vihersuunnittelijan konsultointia, eihän mulla ole hajuakaan siitä, mitkä kasvit viihtyvät auringossa, mitkä varjossa, mitä on järkevää istuttaa ja mitä ei? Miten perunapelto raivataan? Mitä tehdään kymmenille viinimarjapensaille? Millaista meidän tontin maaperä on: hapanta, emäksistä, savi- vai multapohjaista? Onneksi anoppini on varsin päteväksi itseoppinut puutarhuri, hänen avullaan pääsen toivottavasti ainakin alkuun. Samalla selviää, kuinka keskellä kämmentä se meikäläisen viherpeukalo oikeasti onkaan.

Peltinen kukkakulho kirpparilta, nämä kukka-aiheet ovat tosiaan tulleet jäädäkseen. 
Orastavasta flunssasta huolimatta fiilis on siis innostunut ja muutenkin muikea, koska a) päätettiin jäädä Torpalle vielä yhdeksi yöksi ja b) Ruotsi otti turpaansa jääkiekossa, se oli niille ihan oikein c) mies lupasi lähteä kauppaan joten tämä nainen painelee takaisin sohvalle ja Torpan jäämistöstä löytyneiden viimevuotisten siemenkuvastojen kimppuun.

Letkeää sunnuntain jatkoa!

14 kommenttia:

 1. Oijoi, mä niin tiedän tunteen! Meillä on vaan pieni rivaripiha ja mä olen jo senkin kanssa helisemässä. Tai no en kai muuten, mutta kun intoa on tuhat kertaa enemmän kuin tietotaitoa... Minähän tein viime vuonna niin, että istutin kaikkea mahdollista ja nyt sitten vaan kattellaan mitkä niistä jaksaa nousta uudestaan, ja ne saa sitten jäädä. Jotain uuttakin tietysti pitää laittaa ja yksivuotiset on aina asia erikseen, mutta perennojen kanssa päätin että ne saa jäädä jotka parhaiten pärjää. Täällä hiekkamaassa vaan ei tunnu pärjäävän oikein mikään, kun vesi hulahtaa maasta läpi samantien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on työn alla myös kaupunkikodin takapiha, joka on käytännössä keskelle metsää raivattua, varjoisaa ja sammaloitunutta savimaata. Jokaisen kotipuutarhurin unelma siis :D

   Poista
 2. Samat fiilikset täällä. Kannattaa suosia perennoissa maatiaskantoja kun ne on sitkeitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun täytyy eka selvittää, mitä se maatiaiskanta tarkoittaa ;)

   Poista
 3. Mulla on sama kulho! Löysin sen kirppikseltä tasan vuosi sitten, ja oon edelleen innoissani, koska mun mielestä tuo kulho on niin kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska sattuma! Kulho on kyllä ihan superhieno!

   Poista
 4. Meidän takapiha ja terassi on ihan vaiheessa. Pitäisi hankkia kalusteet ja haaveilen pienestä hyötypuutarhasta. Kyse on kuitenkin pienestä rivitalon pihasta, mutta silti suunnittelutyö tuntuu hankalalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ollut aiempina vuosina kaupunkikodin takapihalla pieni kasvimaa ja erikseen yrttejä ruukuissa kasvamassa. Työläältä tuntui jo senkin hoitaminen, joten saa nähdä, miten mun suureellisille omavaraistalouskasvimaa-haaveille käy...

   Poista
 5. Mä niin tiedän ton tunteen, kun yhtäkkiä onkin iso piha mitä laittaa. Itelle kävi itseasiassa niin että vielä neljä vuotta takaperin ei ollut pihaa ollenkaan, eikä sitä edeltävässäkään asunnoissakaan.. Nyt kolme vuotta omakotitalossa asuneena osaa jo pikkuhiljaa hahmottaan, mitä mihinkin voisi laittaa. Suuret on toki suunnitelmat ja hyötypuutarha isoimpana niistä.. Saas nähdä kuin kauan menee toteutukseen, ainakin rakenteellisiin. Toki kaivinkone ja suuret summat rahaa helpottais asiaa, mutta meikäläinen päätti että hyötyliikunta tekee hyvää ja tartun keväällä lapion varteen. ;) Vinkkinä isoon pihaan: etenä talon läheltä pihan perälle päin. Suuretkin kukkapenkit pihan perällä näyttää todella pienille ja hassuille, jos talon läheisyydessä ei ole mitään.. Mä esimerkiksi kaivoin kukkapenkin pihan perältä pois kokonaan kun se näytti todella hassulle.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä, kuulostaa niin samalta tilanteelta, että taidan seurata sun puutarhahommia ihan entistäkin tarkemmalla silmällä :)

   Poista
 6. No niii. Se on virallista: mä epäilen sun mielenterveyttä.

  Sinä + kukkakuosit + jouluhyasintit + puutarhalehdet.
  Kuule rouva, ei hyvältä näytä ;)

  Ei vaan. Ihan mahtavaa, että suunnittelette pihaa. Sitä se torppailu teettää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, tää on vähän sairasta kieltämättä :D Äkkiä jostain kaljaa ja hevifestareita tilannetta tasaamaan!

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista