tiistai 31. joulukuuta 2013

Torpan vuosikatsaus 2013

Vuosi 2013 toi mukanaan jotain sellaista, mistä en vielä keväällä uskaltanut juuri edes unelmoida. Niinpä rajaan vuosikatsaukseni alkamaan Torpan ostohetkestä, joka toden totta aloitti ihan uuden ajanjakson elämässämme. Samaan aikaan innostuin bloggaamaan taas aktiivisemmin, mikä olikin sitten vuoden toisiksi paras päätös! Nykyisin tämän blogin kirjoittaminen on jo rakas harrastus, jolle uhraan mieluusti tunteja vapaa-ajastani.

Ensimmäinen kuva Torpasta
Allekirjoitimme kauppakirjan heinäkuun viimeisenä päivänä ja ensimmäiset yöt Torpalla vietimme elokuun alussa. Niistä hetkistä kirjoittelin täällä. Jo kaupantekohetkellä oli tiedossa pari akuutimpaa korjauskohdetta, muiden remonttihommien kanssa päätimme edetä rauhassa ja tunnustellen. Kuvitelmissani toki näin lähes kaiken valmiina joulun saapuessa, ja kuinka väärässä ne kuvitelmat (onneksi) olivatkaan...

Kesäloma, eka viikonloppu Torpalla. "Selvästi hyvä päivä" luki tuolloin facebookissakin.
Ensimmäinen remonttikohde oli sauna, joka piti saada tulipalon jäljiltä niin sanotusti saunottavaan kuntoon. Sauna oli remontoitu kertaalleen alkukesästä, mutta ilmeisesti puutteellisesti tehty hormin eristys aiheutti tulipalon, jonka seurauksena kiukaan takaseinä oli palanut isoksi reiäksi. Timpuri-isäpuoli tuli apuun, ja ensimmäisistä löylyistä pääsimme nauttimaan elokuun lopussa.

Ainakin tuuletus toimii...

hupsis.
Elokuussa ajoin myös kolarin, jonka tulen taatusti muistamaan, kyseisellä tiellä kun ajan kuitenkin joka kerta Torpalla ollessamme. Kolarin myötä ovat monet asiat loksahtaneet uusiin kohtiin pääni sisällä. Lisäksi minusta on tullut ihan äärimmäisen tarkka kuski, joka edelleen joskus huomaa puristavansa rattia kädet hikisenä ja sydän pamppaillen. Tieltä suistumiseen johtaneen liikesarjan muistijälki on tiukasti kiinni selkärangassa.

Tyyli ennen kaikkea.

Syksyn ja talven aikana olemme keskittyneet pääasiassa puuhommiin ja taloteknisiin asioihin. Elokuussa nuohooja kävi putsaamassa hormit ja kolme tulipesää (puuhella, takka, leivinuuni) ja toteamassa ne käyttökuntoisiksi. Syyskuussa tyhjennettiin jätekaivot. Marraskuussa kaadettiin puita. Joulukuussa on paiskittu pöllitalkoita ja kasattu halkoja kuivumaan.

Kaupungissa vietetyt työviikot tuntuivat alkusyksyllä erityisen raskailta ja pitkiltä; olin Torpan suhteen kuin mustasukkainen keskittymiskykynsä menettänyt vastarakastunut, joka vaan kipeästi kaipasi rakkaansa luokse hempeilemään :)
Ikävä kalvaa edelleen poissaollessa, mutta elämään on löytynyt jo rytmi ja tasapaino, ja kaupunkikotiakin arvostaa nykyään ihan uusilla silmillä. Hiljalleen alan uskomaan siihen, ettei se Torppa mihinkään katoa.

Syksyn mittaan on urakoitu ison piha-alueen kanssa; on raivattu, lajiteltu ja siivottu. Haravoitu, poltettu risuja ja rakennettu komposti. On ostettu moottorisahaa ja sovittu naapuri-isännän kanssa pihatien aurauksesta. (Hah, sitä odotellessa...)


Sisätiloissa on tietenkin sisustettu raivokkaasti ja pyöritelty ladosta ja kirppareilta löytyneitä huonekaluja edestakaisin. Mitään isompaa remppaa ei tapetointi- ja maalaushommia lukuunottamatta ole tehty, koska talo oli onneksi heti asuttavassa kunnossa ja esim. lattiat on uudistettu pari vuotta sitten. Mutta ei hätää, kyllä niitä sisäremppoja varmasti riittää tulevaisuudessa!

Vuodelle 2014 onkin sitten paljon suunnitelmia. Ihan ensimmäisenä lumien sulaessa rakennamme ison piha-alueemme ympärille kahden koiran kestävän aidan. Koiria ei tällä hetkellä uskalla pitää vapaana koska ne saattavat jäljen perässä tiputtaa korvansa ja hävitä metsään kuin pieru saharaan.(Kokeiltu on.) Ison aitauksen suojissa voivat koiratkin sitten kirmailla siinä illuusiossa, että täällähän ollaan vapaita kuin taivaan linnut.

Kattoremontti, ja sen yhteydessä kunnostettava vintti, on kevään isoin urakka. Kuten kuntoarvioitsija heinäkuussa totesi, nykyinen katto on hyvin vahvasti teknisen käyttöikänsä loppusuoralla. Kattorempan kanssa päätettiin odottaa kevääseen sen ajatuksen varassa, että jos se on pysynyt kasassa jo 83 talvea, niin ehkä se kestää vielä yhden lisää. Just wait and see. Uusi tiilikatto olisi ihana, mutta todennäköisesti tulemme päätymään (lue: lompakko sanoo) peltikattoon. Harmi sinänsä, koska mielestäni nykyinen tiilikatto on vaan niin piparkakkutalomaisen suloinen ja tunnelmallinen.

Vintille tehdään kesähuone, varasto ja harjakaton alle avointa tilaa, jonne voi tarpeen vaatiessa kasata vaikkapa siskonpedit juhannusvieraille. Vintin kohdalla isoin kysymys on tietenkin sisäänkäynti ja portaat, joita ei tällä hetkellä ole. Erilaisia vaihtoehtoja on puntaroitu, ja olemme kallistumassa siihen, että portaat vintille rakennetaan kulkemaan ulkokautta talon seinustaa pitkin.


Edellisten lisäksi Vuoden 2014 To Do-listalla on mm. seuraavat:

Sisällä:
 • Tuvan ja keittiön katon maalaus
 • Katto- ja jalkalistojen etsintä/teetätys ja asennus
 • Sähkövetojen ja katkaisimien uusiminen
 • Kaikkien tulipesien "kaunistaminen" (maalaus ja/tai rappaus)
 • Keittiön astianpesukoneen korjaus (tai selvitys, voidaanko se ylipäänsä korjata)
 • Isomman pesualtaan asennus keittiöön (varsinkin, jos astianpesukonetta ei saada kuntoon. Nykyisessä minialtaassa on niin ärsyttävä tiskata, koska vesi on ihan kaikkialla muualla paitsi siellä altaassa...)
 • Kaakelin asennus altaan takaseinään ( kts.edellinen kohta)
 • Kuistin kunnostaminen (tällä hetkellä sieltä löytyy ainakin kolmea eri maalisävyä kolmessa eri aikakerrostumassa, ja puoliksi pinkopahvin alta auki revitty hirsiseinä.)
 • Pikkueteisen katon ja väliseinän purku; valuma- ja kosteusjäljet eivät lupaile mitään hyvää
Ulkona:
 • Villiintynyt puutarha pitää käytännössä suunnitella kokonaan uudelleen, tai ainakin selvittää, mitä siellä kasvaa ja missä
 • Omenapuiden ja marjapensaiden leikkaus
 • Kasvihuoneen siivoaminen, pesu ja tiililattian rakentaminen
 • Kasvihuoneen istutukset
 • Grillipation rakentaminen
 • Lammen rantojen ja pohjan siivoaminen ja ruoppaaminen
 • Aurinkoterassin ja laiturin rakentaminen lammelle
(Jäin miettimään, olenko aiemmin edes maininnut, että tontillamme tosiaan on oma lähdepohjainen lampi n. 30 metrin päässä saunan ovelta. Pikkanen, mutta uimakelpoinen. Keskeltä 4 metriä syvä. Pienen niityn vieressä metsän reunalla paikassa, johon paistaa aurinko läpi päivän. Yksi syy siihen, miksi kaupantekoa ei kauaa mietitty kun rantatontista on näillä tuloilla turha edes haaveilla. Lampi tekee tilastamme todella uniikin!)

Kysymys kuuluu, että mistä ihmeestä tuo soutuvene on rantaan ilmaantunut? 

Tässä tehtävälistaa pääpiirteissään, varmasti listasta uupuu vielä kymmeniä pienempiä juttuja. Ollakseni rehellinen, en usko että edes puolet tästä kaikesta tulee toteutumaan ensi vuoden aikana, mutta ehkä tämä pitää vaan ottaa hyvänä tilaisuutena kasvattaa omaa sinnikkyyttään ja pitkäjänteisyyttään, minä kun en tainnut olla ihan ensimmäisenä jonossa, kun näitä hyveellisiä luonteenpiirteitä jaettiin...

En malta odottaa, että pääsen elämään ja näkemään koko vuodenaikojen syklin Torppamme kanssa.
Ja Hitto, en ole koskaan aiemmin tainnut olla näin kokonaisvaltaisen onnellinen kuin tällä hetkellä! 
Kiitos 2013!

Vilpitön kiitos kaikille lukijoille ja kommentin jättäneille, sekä kanssabloggareille, joiden ainutlaatuisiin, ihaniin, inspiroiviin, hauskoihin ja viihdyttäviin blogeihin olen saanut vuoden aikana tutustua. Keep on bloggin!

30 kommenttia:

 1. Mullakin on tapana tehdä tehtävälistoja lähitulevaisuuteen, vaikka tiedostankin jo niitä tehdessäni, että eihän kaikkea mitenkään voi edes ehtiä tekemään, oikeastaan niiden listojen tekeminen on hauskaa! Ja ihanaa, että tällaisten ikuisuusprojektien kanssa ei koskaan tule niin valmista, että ei keksisi To Do -listoja tulevaisuuteen.

  Loistokasta vuodenvaihdetta sinne! Ja iso kiitos sulle hauskasta ja viihdyttävästä blogistasi!

  Ja voi ihanuus, mikä lampi!!! sydänsydänsydän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, teen myös To Do-listoja ihan vaan listojen tekemisen ilosta :) Ja mikä ihanan tehokas fiilis, kun pääsee vetämään listalta asioita yli!

   Poista
 2. Iso piha on mahtava juttu! Tuo lampikin on kyllä hieno. Meillä koirat maksaisivat moisesta mitä vaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän koirut ei ole uimakoiria laisinkaan, vanhempi tykkää kyllä kahlailla rantavedessä mutta nuorempi ei suostu edes kastamaan pieniä aristokraattisia tassujaan. Että lampi jää kyllä ihan ihmisten käyttöön :)

   Poista
 3. Loistoidea tehdä ne portaat vintille ulkokautta! Jäin heti miettimään, onnistuisiko moinen meilläkin Ryötönperällä... Talomme on tosin uudempi, mutta nyt minua jotenkin kiusaa kun portaat menevät keskeltä tupaa, joka muuten olisi avointa tilaa. Eikä niille ole muuta järjellistä paikkaa sisällä, kantavia ovat parrut kuulemma, niin ei voi muualle puhkoa. Höh.

  Nuo tehtävälistat... Olen ehkä lakannut jo tekemästä, kun tämä on neljäs uusivuosi Ruhtinattarena mökillä. Viime kesänä jäi tekemättä melkein kaikki: saunan terassi, aitan matineapatio, leikkimökin purku (nyt joululomalla se purettiin loppuun sentään), jopa suursiivous mökissä... Hmm. Mutta ihanaa oli silti!

  Onnelista seuraavaakin vuotta teille, kyllä on niin kaunis ja suloinen tuo torppanne! Mukava seurata jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Portaat yläkertaan ovat aiemmin kulkeneet nykyisen alkovin kohdalta, eikä niille ole sisällä oikein mitään järkevää paikkaa. Ei myös haluttaisi turhaan puhkoa välikattoa lämpöpaon vuoksi. Katsotaan nyt miten käytännössä homma toteutuu vai mennäänkö vaan tikapuita pitkin ja ikkunasta sisään ;)

   Poista
 4. Tehtävälistalle lisättävä veneen tilkitseminen ja kunnostus. Pieni paatti minilammen rannalla on vaan niin mukavan .. tuota.. järjetön. <3
  Jooko? Joohan?

  :)

  -Pöö-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahha, ehdottomasti kyllä! Järjetön on just sopiva perustelu toteuttaa oikeastaan mitä tahansa :)

   Poista
 5. Ihana nuo teidän Torppa. Kivaa seurata teidän puuhailuja Torpalla ensikin vuonna. Työlista on kyllä melko pitkä joten muistathan myös välillä pysähtyä? Kaikkea hyvää ensi vuodelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iiris kivasta kommentista ja kaikkea hyvää myös sinulle! Ja "matka on tärkein, ei päämäärä" - yritän pitää tämän mielessä höyrytessäni hommia eteenpäin :)

   Poista
 6. Kyllä on kaunis torppa. Miten olisi huopakatto peltikaton sijaan? Se passaa minusta niin hyvin vanhoihin taloihin... Tuo lampi on aivan upea ja venekkin rannassa! Minä en edes uskalla tehdä to do-listoja :)
  Oikein hyvää uutta vuotta 2014!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tämän kommenttiketjun innoittamana olen hieman googlaillut ja selvitellyt huopakattoa, ja sehän voisi olla meille oikein passeli vaihtoehto!

   Poista
 7. Hei! Ja hyvää uutta vuotta. Löysin tänne blogiisi sattumalta ja jumittua tänne ihan kunnolla, kun aloin lukemaan juttujasi;) Sinulla on mainio tapa kuvata torpparakkautta! Niin omakohtainen tunne, että elin juttusi täysillä!! Jokainen viikonlopun ja loman odottelu maaseutupaikassa saa sydämen väräjämään kaihosta viikosta toiseen;) Koirien joulukuville hekottelin myös ihan kunnolla;)
  Ja samaa sanon kuin edellinenkin kommentoija, miten olisi huopakatto? Itse romantisoin peltikaton ainoaksi oikeaksi vaihtoehdoksi aikoinaan, mikäpä sen ihananpaa kuin sateen ropina peltikattoa vasten. Huopakatto sitten kuitenkin tuli ja on kyllä ajankin mukaisesti oikea valinta. Ja tähän vaihtoehtoon vaikuttui myös rakennusneuvojan kommentti siitä, ettei ole kuulemma muuta virhettä elämässään tehnyt, kuin laittanut itselleen peltikaton, meteli on kuulemma sitten niin valtava... Mutta entäs tiilikaton kunnostaminen/puhdistaminen, paikkatiilien hankkiminen, liekkö realistista? On vaan niin julmetun kaunis tuo tiilikattokin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista, tässähän oikein häkeltyy :)
   Huopakatto, lämpenen ajatukselle! Nykyiset tiilet ovat niin haperossa kunnossa, että pelkkä puhdistus ei riitä vaan katto pitäisi käytännössä uusia kokonaan. Onneksi tässä on vielä pari kuukautta (?) aikaa tehdä päätös!

   Poista
 8. Kaunis, ihana, idyllinen tuo teidän torppanne! Ja kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pilvi ja kaikkea hyvää alkavalle vuodelle!

   Poista
 9. Ja lampikin vielä! Eiköhän tuo torppa ole aivan täydellinen! Mielenkiinnolla seuraan työleirin edistymistä ensi vuonnakin.

  VastaaPoista
 10. Oho. Toi lampi oli ihan uus tieto! Täydellistä :)

  Onnistunutta alkanutta vuotta teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai? Näköjään se on sitten vallan unohtunut mainita :D
   Kiitos ihana ja pelkkää parhautta teille alkavalle vuodelle!

   Poista
 11. Kiitos Johanna ja samoin!

  VastaaPoista
 12. Voi miten ihana torppa! Ja blogi :) Jään siis seuraamaan koko vuodenaikojen syklin :)

  VastaaPoista
 13. Oi mahtavaa mikä torppa, ihana :) Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 14. Onko torppanne maalattu keittomaalilla vaalealla sävyllä? Mielenkiinnosta kyselen, kun tiedän, että keittomaalia saa valkoisena/harmaanakin, mutten oikein tiedä miten se vanhenee ja miten hyvin pysyy... Teidän mökissä mikäli se on keittomaalia maali on vanhennut kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy myöntää, ettei mulla ole hajuakaan mitä maalia tuossa on käytetty. Hieman on julkisivu rapistunut, sillai charmantilla tavalla :D

   Poista
 15. Hei, toi lampi herätti uteliaisuuteni. Kerrot sen olevan uimakelpoinen ja peräti 4 metriä syvä. Onko se luonnonlampi? Vaihtuuko siinä vesi, eli mistä vesi tulee ja minne mahdollisesti jatkaa matkaansa. Mitkä sen muut mitat on?
  Me asutaan järven lähellä, mutta meillä ei kumminkaan ole rantaa. Tilaa jonkin moiselle lammelle olisi, miten miten sen saisi uimakelpoiseksi, sitän pohditaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja, hyviä kysymyksiä, joihin en vielä oikeastaan osaa vastata. Pitäisi itsekin selvitellä lisää lammen tilannetta. Luonnonlähde on pohjalla, ja mittaa ehkä n. 50 m x 20 m? Ilmeisesti tuota on jossain vaiheessa kaivettu syvemmäksi. Vesi oli kyllä kesällä yllättävän kirkasta ja raikkaan oloista, joten jollain tapaa se vaihtuu. Lammesta luvassa oma postauksensa myöhemmin keväällä, kunhan tästä viisastutaan joten pysyttele kuulolla! :)

   Poista
 16. Olipa kiva postaus. Pääsi kunnolla kyytiin tämän talon matkalle. :) Tosta katosta sen verran, että ainakaan aito saumapeltikatto ei ollenkaan ole se edullisin. Voi hyvinkin tulla maksamaan 20000€. Meillähän noi tiilet on pesty, käsitelty jollain aineella ja ladottu uudestaan (v.2007). Harmi vaan, että jättivät katon alle tiensä päähän tulleen pärekaton ja nyt me joudutaan tehdä koko katto uudestaan. (plääh) Samat pohdinnat kattomatskusta meilläkin. Todennäköisesti päädytään kans kuitenkin siihen konesaumaan.

  VastaaPoista