lauantai 9. huhtikuuta 2016

Totta vai tarua


Kävin viime sunnuntaina paikallisella parkkihallikirpparilla. Tunnelma oli hyvällä tavalla 90-lukumainen; hallissa tuoksui kahvi ja makkara, ihmiset tervehtivät myyjiä ja katsoivat toisiaan silmiin, lasitavaramyyjien joukosta tunnistin nopeasti harjaantuneella kirpparivainullani amatöörimyyjät. Ne parhaat pöydät.

Eräässä pöydässä silmiini osui kynttilälyhty: metallinen, roikkuva, patinoitunut ja kolhuinen. Myyjän kertoman mukaan tämä yksilö on tosi vanha, paljon nähnyt, Valamon luostarista peräisin. Hinta saatiin neuvoteltua sopuisaksi enkä voinut olla ostamatta. 
Tietenkään, nämä tällaiset aina jotenkin löytävät minut.


En voi tietää varmaksi, pitikö kertomus paikkansa. Valamon luostarista tai Intiasta tai Tokmannilta, who knows. Ja sillä ei oikeastaan ole merkitystä, koska joskus hyvä tarina on totuutta ihmeellisempi. Tarina valloittaa ja vie mukanaan, piirtää mieleemme uudenlaisia, ennennäkemättömiä kuvia. Hyvää tarinaa jaetaan eteenpäin, se alkaa elää omaa elämäänsä. Hyvä tarina antaa, kuten tässäkin tapauksessa, esineelle tai asialle sielun.

Lyhty roikkuu nyt tuvan katossa. Se pääsee toisen makuukammarin kruunuksi sitten kun vinttitilat valmistuvat. Sitä katsoessani en mieti, puhuiko myyjä palturia ja tiesikö totuutta itsekään, vaan että onpas se erikoislaatuinen ja kaunis. 
Mielikuvani kuljettavat minut Valamon luostariin, kerta toisensa jälkeen.


8 kommenttia:

 1. Todella hyvä suhtautumistapa! Kaunis lyhty herätti kiinnostuksesi ja tarinan arvoituksellisuus onkin ehkä tästedes juuri siinä se tärkeä ominaisuus. On kyllä ainutlaatuinen lyhty, joten tuskin ainakaan Tokmannilta ;). Hienoa, että se päätyi sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaanko näin, että myös hinta oli sen verran maltillinen, että ostopäätös oli helppo. Oli lyhty peräisin mistä tahansa :)

   Poista
 2. Museotäti arvelee, että tarinassa on saattanut olla jopa ripaus totuutta ;) Hieno esine.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen kans. Tuollaista patinaa ja kolhuisuutta on hankala ihan tietoisesti jäljitellä. Otan Valamon konservaattoriin yhteyttä ja selvittelen asiaa.

   Poista
  2. Ja toisaalta myös lyhdyn muodot ja symboliikka tukee tarinaa?

   Poista
 3. Eipä näytä tusinatuotteelta tuo kaunotar! Ihan huiman hieno löytö ja sopii kuin nakutettu teidän huusholliin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on jotain kunnioitusta herättävää, joka saa pysähtymään. Tuskinpa ihan Tokmannilta ;)

   Poista