torstai 14. elokuuta 2014

Taikoja keittiössä: Fenkolin ja appelsiinin loimuava liitto

Onnistuin elämään 35 vuotta ennenkuin ymmärsin, miten suurenmoinen on vihannes nimeltä Fenkoli.

Jos appelsiini ja fenkoli menisivät naimisiin...


...olisi se todellinen rakkausliitto...

Fenkoli-appelsiinisalaatti
 1 appelsiini "fileeksi" pilkottuna
1 ohueksi siivutettu fenkoli
1 viipaloitu avocado
(punasipulisilppua)
lehtipersiljaa kourallinen
korianteria
1/2 limen mehu puristettuna
mustapippuria, ripaus hyvää suolaa

Tarjoillaan loimulohen ja jugurtti-minttukastikkeen kanssa.

...ja loimulohi toimisi täydellisesti niiden lemmenpesänä!




(Tänä kesänä opeteltiin loimuttamaan lohta. Ensi kesänä opetellaan savustamaan lohta. Sitä seuraavana kesänä loimutetaan ja savustetaan itse pyydettyä kalaa. It´s a plan!)

9 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen annos! Minäkään en ole päässyt maistamaan fenkolia, vaikka olen jopa ravitsemusalaa opiskellut!Täytyypä korjata tämä aukko sivistyksessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännän makuista on fenkoli, raikasta ja vähän piparminttumaista ilman kirpeyttä. Suosittelen kokeilemaan, voisi toimia myös omenan parina!

      Poista
    2. Minusta on myös tullut fenkolifani. Sitä kun alkoi Lidlissä olla vakiona tarjolla, niin opettelin sitä ostamaan. Hyvää sekä raakana että kypsennettynä.

      Poista
  2. Nam ! Kuulostaa ihanalle. Fenkoli on tosi jees. Sopii niin hyvin lohen kanssa. Mä oon käyttänyt sitä lohisalaaille tsatsikin tyyppisessä kastikeessa tillin ja sitruunan kanssa. Tää resepti täytyy testata.

    ps. sinulle on haaste

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, kokeiluun menee!
      Jee, haastetta pitkästä aikaa, minäpä vastailen!

      Poista
  3. Mitä herkkuja! Jännä juttu, en pidä aniksen mausta, mutta pidän fenkolista ja sitä ollaan ensimmäistä kertaa kasvatettu itse. Sato on ollut komea! Pidän fenkolista erityisesti tuorejuusto-sosekeitossa, jonka surautan yhdistelmästä fenkoli-porkkana-bataatti. Oikein maistuvaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No anishan se olikin mitä yritin makunystyröistä muistella, ei piparminttu kuten ylemmässä kommentissa väitin. Fenkoli menee istutuslistalle - jos vaikka ensi vuonna pääsen etenemään jo ihan istutushommiin saakka ;)

      Poista
  4. Tuli heti nälkä kun näin nämä kuvat! Loimutettu lohi ja savustetut kalat (graavisiian ja -lohen ohella) ovat lemppareitani. Kaipaan tuoreeltaan savustettua kalaa, en ole saanut sitä moneen vuoteen (kaupan savukalat eivät oikein ole sama asia) vaikka äidilläni onkin savustuspönttö maalla. Pitäisi varmaankin opetella se taito itsekin. Isäni oli kova savustamaan, vaikkakaan ei juuri tykännyt kalastaa, mutta sai usein naapureilta kalaa jota sitten savusteli. Savusiika on oma suosikkini vaikka toki muutkin kalat ovat hyviä.
    Fenkolia en ole koskaan uskaltautunut kokkaamaan, mutta ihailen aina vihannesosastolla fenkoleita ja haaveilen että ehkä joskus uskallan sitäkin kokeilla. Ehkä nyt rohkaistun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen!
      Savusiika on kyllä todella hyvää. Meillä on venevalkama- ja kalastusoikeudet lähiseudun vesistöihin, ja kuten eräs naapurinisäntä totesi, ainakin yhdestä pikkujärvestä kilometrkin päässä tulee kalaa "niin paljon kun vaan jaksaa nostaa..."

      Poista