maanantai 27. tammikuuta 2014

Kylmästä kylmempään

Talvi oli tullut Torpallekin. Torstai-iltana mittari tipahti ulkona lukemiin -23 C ja sisälläkin oltiin vain hätäisesti plussan puolella, + 5 C. Ilmeisesti ylläpitolämmitykseen + 15 C säädetty ilmalämpöpumppu ei jaksa enää näillä pakkasilla lämmittää ilmaa tarpeeksi. Sähkölämmitystä ei ole lukuunottamatta yhtä irtopatteria (jota ei uskalleta jättää poissaollessa päälle) ja öljylämmitintä, joka ollaan jätetty pienelle lämmölle vesipumpun viereen. Toisaalta, torpan sähkövedot on niin mielenkiintoisen näköisesti tehty, että se sähköpatteri taitaa olla paloturvallisuusriskeistä pienin.
Lienee turhaa edes mainita, että myös vesiputket olivat jäätyneet ja kun kokeilimme käyttää vesipumppua päällä, oli vastauksena vain vaikerrusta ja köhinää. Laskimme hanat tyhjiksi niihin kertyneestä vedestä ja nyt voi vain toivoa, että putket sulavat kevään koittaessa ilman halkeilua.

Hieman kalseissa tunnelmissa siis elettiin pari päivää. Harvemmin sitä tulee nukuttua sormikkaat kädessä. Heti torstai-iltana saavuttuamme aloitimme lämmittämään kaikkia kolmea tulipesää, ja leivinuunin kanssa jatkoimme perjantai-aamuna. Hiustenkuivaajasta oli hyötyä sekä puhaltamaan leivinuunin hormiin lämmintä ilmaa että lämmittämään jäisen viileitä petivaatteita ennen nukkumaan menoa. Kätevää. Jouduimme palaamaan takaisin kaupunkiin jo lauantaina, ja siihen mennessä mittari näytti sisällä + 15 C, pe-iltana taisi käväistä vähän korkeammallakin leivinuunin ahkeran ylläpidon johdosta.

Välillä sitä huomaa, kuinka "untuvikkoja" me miehen kanssa vielä ollaan tämän maalaiselämän kanssa. Että ei sitten tullut mieleen hakea ajoissa lisää polttopuita (lukitusta) ladosta, tai varautua siihen, että ladon riippulukko on yllätys, yllätys, umpijäässä? Lukkosulaa ei tietenkään ollut varastoissa. Viimeisillä polttopuilla saimme keitettyä vettä muovipussiin ja sulatettua näin lukon auki. Tämä menee vähän samaan sarjaan syksyisen Eino-myrskyn kanssa: "Ai sähköt meni? No mut siis onhan meillä onneksi kaksi lämpötuikkua ja yksi paketti tulitikkuja..."

Siperia opettaa ja seuraavaksi se voisi opettaa pari asiaa ennakoinnista ja varautumisesta.

Kylmää mutta kaunista!

Löytyykö teiltä käyttökokemuksia ilmalämpöpumpusta pakkaskeleillä tai käyttökelpoisia vinkkejä vanhan talon lämmitykseen ja vesiputkiin liittyen?

16 kommenttia:

 1. No voi, mikä kylmyys on vallannut Torpan! Meillä oli edellisenä viikonloppuna +4 astetta kun saavuttiin Jovelaan, mutta nyt perjantaina oli jo +14 saapuessamme.

  Ehdottaisin sullekin lämpöhuopaa :) Tässä on esimerkki edullisesta ja toimivasta mallista, joka nimenomaan toimii petarina: http://www.motonet.fi/fi/tuote/383487/Lampohuopa-190x80cm

  Meillä nuo lämpöhuovat on osoittautuneet ihan voittamattomiksi ratkaisuiksi kylmään taloon saapuessamme. Ne lämpiää nopeasti ja lämmittävät siinä samalla koko sängyn. Meidän lämpöhuopapetarissa on kaksi asetusta: 1 & 2. Kakkonen on niin kuuma, että ei voi nukkua peiton kanssa, ykkönen pitää sängyn ihanan lämpimänä ja sen kanssa voi nukkua. Laitamme heti talolle päästyämme lämpöpetarin päälle, eikä mene kuin hetki, kun sänky lämpiää. Tuona +4 asteen perjantaina nukuin viileässä talossa pelkässä t-paidassa, vaikka taloa vasta lämmitettiin. Suosittelen siis lämpimästi noita petarilämpöhuopia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan nerokasta! Laura tuosta sun lämpöhuovasta jo vinkkaskin kommenttilaatikossa pari postausta sitten :) Ehdottomasti hankintalistalle!

   Poista
 2. En tiedä olenko ymmärtänyt ihan väärin, mutta ilmeisesti ilmalämpöpumputkin kestävät pakkasta eri lailla mallista riippuen. Meillä esimerkiksi pitäisi tehojen riittää lämmittämään kylmääkin ilmaa, mutta energiaa menee siinä enemmän kuin sähköpattereilla (eli jos ne löytyy, kannattaisi käyttää niitä). Meillä on nyt testattu vain -20 asteessa. En tiedä milloin teillä on vesiputket tehty, mutta kaikkien putkien kannattaa ehdottomasti olla muovisia, niin hajoamisen riski on pienempi. Meillä putket kulkevat toisessa putkessa, ja sinne väliin on nyt vedetty sähkövastuksia pitämään viime viikolla jäätynytta osaa lämpimänä. Tämän pitäisi takuuvarmasti toimia. En tiedä voiko näitä himmeleitä vetää jälkikäteen kovin vanhoihin putkiin. Jo jäätyneen putken sulatus onnistui hiustenkuivaajalla ja imurilla, mutta tietenkin pitää vähän tietää mitä putkia aukoo ;) Ja ennen tuota asennettua vastusta putki pysyi auki, kun jätettiin se valumaan ihan hiljalleen. Meillä ei tietenkään talo ole viikkoa ilman käyttäjää. Niitä irtopattereitakin on nykyään paljon eri mallisia, ehkä sellaisia "turvallisempiakin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaammat (facebookissa) valistivat, että kovalla pakkasella ilmalämpöpumppu joutuu käyttämään enemmän sähköä lämmittääkseen ulkoyksikön kennoa. Ja jos se pääsee jäätymään, niin sit on vähän paskempi homma. Meidän ilp taitaa olla joku etelä-eurooppalainen maanantaikappale, joka luovuttaa heti plussan alle mentäessä :D Putket (vedetty 2000-luvun alussa) on muovia, ainoastaan sisäosissa on kuparivedot. Eristyksistä ei ole tietoa. Ja haastetta lämmitystouhuun tuo tosiaan se, kun on kahta erilaista lämmöntarvetta ja torppa pitkiä jaksoja vailla asutusta. Poissaollessa ei voida jättää valumaankaan kun vaatisi sen, että jätettäisiin vesipumppu päälle. Monen asian summa tämä vapaa-ajan asunnon lämmittäminen...

   Poista
 3. "Viimeisillä polttopuilla saimme keitettyä vettä muovipussiin ja sulatettua näin lukon auki."
  Luin tuota lausetta ja ajattelin ennakoivasti, että ...viimeisillä polttopuilla saimme keitettyä _kahvit_. Mulla ois siis jäänyt halkovajan lukko sulattamatta :D Tehän olette luotuja torppailuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaha joo, kahvit oli onneksi keitetty jo siinä vaiheessa :) Ja tätä kommenttia lukiessa tuli mieleen, et miksei me lämmitetty sitä vettä kahvinkeittimessä? Välillä sitä tuntee itsensä kyllä todella riemuidiootiksi :D

   Poista
 4. Hitsit, nyt on kyllä samat tunnelmat! Me ei olla talvisaikaan talossa yövytty, kun toistaiseksi ei ole sellaista luksusta kuin sängyt, mutta tarkoitus olisi ne pikimmiten hankkia ja jotenkin sitten selvitä kylmistä öistäkin. Jovelan Johannalle kiitos erittäin hyvästä vinkistä! Meillä Vaahteramäellä saa kärsiä vaikka kuinka kylmistä hetkistä - kuuteen asteeseen oli tönö taas ehtinyt pudota - eikä siellä ole nyt nukuttukaan. Mutta pian voidaan, kun saadaan sänky, ja siihen tuollaiset Johannan suosittelemat peitot, ehdottomasti!!

  Minulla henkilökohtaisesti tulee aivan jatkuvasti näitä ahaa-elämyksiä aivan kaiken suhteen maalla asumiseen liittyen. Isäntä on konkari, joten en aina viitsi ääneen edes lausua, kuinka typeriä ajatuksia minulla saattaa ollakaan... Mutta kaiken voi uskoakseni oppia, ja mikäs sen tehokkaampaa kuin kantapään kautta. Nimimerkillä sytytin talvella kylmäksi päässeen pirtin uunin aivan itse, ja se syttyi kerrasta! Tuhertanut olen useinkin, mutta kaikki on näköjään mahdollista. (Ja kynttilöitä itsekin tajusin viedä maalle vasta viimeisten myrskyjen jälkeen...) Tärkeintä kaikessa kuitenkin on oma halu, sitä ei teiltä uuvu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pääsette tekin pian viettämään öitä talolla! Sänky tosiaan voisi olla siinä vaiheessa ihan hyvä. Olin alussa ihan onneton tulentekijä, siis hommasta ei tullut yhtään mitään, kunnes tajusin, että se on ihan oma taiteenlajinsa. Tulta ei tehdä, se rakennetaan ;) Nykyäänkin liputan aina lapsellisella riemulla, kun saan vaikkapa saunan päälle yhden tulitikun taktiikalla. Pienet on ilot :D

   Poista
 5. Todellakin, kummasti sitä vaan oppii kun kerran mokaa. Meillä on miehen kanssa onneksi ja epäonneksi yhtä vähän tietoa asioista, joten yhdessä google laulaa. Omakotitaloasuminen on tuttua, mutta ekaa kertaa ollaan itse vastuussai ihan kaikesta, hui. Opittiin ettei todellakaan pureta sitä ulkohuussia ja pitää kotiin hakea pullovettä seuraavan tilanteen varalle. Ihan kummallisia asioitakin olisi pitänyt kotona olla, kuten juuri tuo hiustenkuivain (joo en omista) ja tietynlainen rämä imuri. Lukkosula hankittiin mekin vasta siinä vaiheessa kun ei pihaportista päästy enää sisälle töitä tullessa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten totesin, Siperia opettaa ;) Ollaan mekin googlattu kaikkea mahdollista, mm. miten moottorisaha käynnistetään...

   Poista
 6. Meillä pöhisee rivarissa ilmalämpöpumppu. Nyt pakkasten laskettua alle kahdenkymmenen, päätin näppäränä tyttönä sammuttaa koko pumpun kun olin kuullut ettei sitä kuulu kovilla pakkasilla käyttää. Eipä olisi kannattanut, koska pattereilla lämpö pysyi nippanappa 16 asteessa, ja kerran jäätynyttä pumppua ei ihan tuosta voin vaan voikaan laittaa päälle tulipalopakkasella. Kärvistelin sitten pahimpien pakkasten yli siinä 14-16 asteessa ja lisälämmitin tuikuilla sen mitä elikoiden touhuilta uskalsin, kunnes ulkolämpötila nousi sen verran että uskalsin laittaa pumpun taas päälle. Sen jälkeen sisälämpötila on pysynyt parissakympissä. Sähköä tuo kyllä varmasti vie aika reippaasti näillä keleillä, ja sulattaa itseään aika tiuhaan, mutta koitan ajatella sen niin, että alkutalvi oli niin leutoa että sillon säästettiin lämmityksessä joten nyt sitten saa mukavuuden vuoksi vähän törsätä. Tietty olisi ehkä fiksuinta tiivistää noi ovet ja ikkunat joista tuulee sisään, mutta ehkä ens kesänä sitten...

  Ja mitä lämpöhuopiin tulee, mulla on obh nordican versio (http://www.obhnordica.fi/l%C3%A4mp%C3%B6tuotteet-464.aspx?ProductID=PROD122), ja se toimii kuin unelma. Se toimii siis ihan vilttinä ja asetuksia on 9. Ihanan pehmoinen ja lämmittävä. Siinä on vaan se vika, että kun sen laittaa päälle niin nopeet syö hitaat, eli jos ei pidä puoliaan niin kissat ja koirat on vallanneet sen ja ite saan ehkä säälistä jonkun kulman varpaideni päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, pitääkin perehtyä vielä vähän tarkemmin tuon ilmalämpöpumpun sielunelämään. Ja tarkkailla sähkölaskua, meillä onneksi tulee etäluettavan mittarin vuoksi laskut aika reaaliajassa. Alan todellakin lämpenemään lämpöhuovalle, kuulostaa ihan elintärkeältä hankinnalta! Ja veikkaan, että koirat ovat samaa mieltä ;)

   Poista
 7. Terrasta tms. myydään kaasulämmittimiä. Hinta satasen luokkaa. On hyvä lämmitin alkuvaiheessa, kun sähkö ja lämmitysasioita ei ole vielä päivitetty;) Kaasupullo pitää vekotinta varten tietysti hankkia. Lämmittää tuvan puolessa tunnissa. Minulla oli melkoiset ennakkoluulot laitteeseen, mutta oli erittäin tehokas ja turvallinen, kun käyttää ohjeiden mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkistä, pitääkin tutustua tarkemmin!

   Poista
 8. Mä seuraan tätä keskustelua mielenkiinnolla. Lämpöhuopa ja kaasulämmitin kiinnostaa. Tuli vaan mieleen, että miten sen kaasupullon säilytys sitten. Saako sitä säilyttää kylmässä?

  T: kuunteluoppilas / putket jäässä / sisälläkin pipo päässä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mietin ihan samaa. Kaasuun liittyvät jutut hieman askarruttavat, pelkään että lentää koko mökki mäkeen...

   Poista