keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Värjäyshommia & pettymyksiä

Meillä on viime aikoina värjätty vähän muutakin kuin hiuksia. Jonkun itse virkkaama kaunis päiväpeite löytyi erittäin edullisesti huuto.netistä, mutta sen alkuperäinen, vihreänkeltainen värisävy ei oikein miellyttänyt. Päätin siis kokeilla tekstiilivärjäystä.Ostin Citymarketista Nitorin tekstiilivärin sävyssä oliivi, ja paketin saman valmistajan tekstiilivärisuolaa, jota vaadittiin käytettäväksi yhdessä väriaineen kanssa. Itselle jäi epäselväksi, miten tekstiilivärisuola eroaa tavallisesta suolasta (paitsi "suolaisella" hinnalla) mutta ostin koska halusin pelata värjäyksen kanssa ns. varman päälle. Nitorin tekstiiliväri sopii paketin mukaan luonnonmateriaalien ja selluloosakuitujen, kuten puuvillan, pellavan, viskoosin, modaalin, raionin, kupron ja juutin värjäämiseen. 

Joskus kannattaisi uskoa, kun käyttöohjeessa kehoitetaan käyttämään muovikäsineitä. (Toisaalta positiivista kai, että ylipäänsä luin ne käyttöohjeet...) Paketin avaaminen oli hieman hankalaa; en ymmärrä, miten sen saa auki ilman, että puolet värilitkusta loiskuu sormille? (Toki siis sormien värjäytymisestä voin syyttää tässä kohtaa ihan vain itseäni.)
Noin seitsemännen pesukerran jälkeen...
Homma toimii niin, että avatut väri- ja kiinnikeainepaketit laiteen pesukoneeseen värjättävän tekstiilin kanssa (Huom! Ei kaadeta päälle, vaan asetetaan rasiat avattuina pesukoneeseen) ja päälle kaadetaan tekstiilivärisuola. Sitten vain kone pyörimään! 40 C konepesu vaatii 500g (eli yksi paketti) suolaa, 60 C tuplasti enemmän. Se, miten eri asteiset pesut vaikuttavat lopputulokseen, jäi hieman epäselväksi.

Lopputulos oli sävyltään juuri sellainen kuin halusinkin, mutta...


Mistä nämä tummat tahrat ovat ilmaantuneet?? Peitto oli pesty ennen värjäystä, ja katsoin sen läpi mahdollisten sävymuutosten varalta mutta mitään ei osunut silmiin. Epäilenkin siis tahrojen syntyneen siinä vaiheessa, kun asettelin avatun värirasian koneeseen kostutetun kankaan päälle, ja sitä läikkyi sormien lisäksi myös itse kankaalle. Olisiko kangas ehtinyt imemään väriä jo tuossa vaiheessa itseensä niin, että lopputuloksessa tämä kohta näkyy tummempana tahrana? Tahrakohta on molemminpuolinen ja tietenkin just keskellä peitettä...Damn! Harmittaa, kun kaunis virkattu päiväpeite olisi ollut ihan täydellinen kammarin puusohvalle. En uskalla lähteä kokeilemaan tahranpoistajia, todennäköisesti saan niillä vaan pahempaa jälkeä aikaiseksi. Voisin tietenkin kokeilla värjätä koko peitteen uudestaan tummemmaksi ja näin häivyttää sävyeroa, tällä hetkellä olen vaan niin kyllästynyt koko värisotkuun, että taitaa siirtyä sinne projektipinon alimmaiseksi...

Löytyykö teiltä kokemuksia, hyviä tai huonja, tekstiiliväreistä? 

7 kommenttia:

 1. Voihan tympeys! Onhan tuo tahra aika väriaineen sävyinen. Itse olen värjännyt yhden yhden hengen virkatun sänkypeiton ja sisko virkattuja verhoja onnistuneesti. En muista, oliko silloin väriaine jauheena ja oliko juuri tuon merkkistä. Ainakin ihan kaupan tavallista suolaa pystyi käyttämään. Kovin suurien juttujen kanssa olen vähän arka ja pelkään, että väri jää epätasaiseksi. Vaatteita, joissa on tahroja olen värjännyt vähemmän onnistuneesti. Tarhat ovat tulleet esille vasta värjäyksessä ja joskus on ollut epätasaisuutta ja tietenkin kaikki saumat hohtaneet valkoisena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tympeys tosiaan. Tahrat ovat juuri väriaineen sävyiset ja sen muotoisia ja -kokoisia, että ovat syntyneet pesukoneeseen laitettaessa.

   Poista
 2. No voi räkä! Mä just eilen käytin ihan samaisia värejä (mustana), kun värjäsin kylpyhuoneeseen tekemäni trikookuteiset turkoosit korit mustalla. Lopputulos oli täydellinen, vaikka ensin mietinkin miten toimii tuollaisessa tiukkaan virkatussa. Käytin väri- ja kiinnikeaineen kulman avaamiseen saksia, niin säästyin käsien värjäämiseltäkin. Muistithan kastella tekstiilit läpimäräksi ennen koneeseen asettamista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksia käytin, mutta ilmeisesti hieman liian kovakouraisesti :) Ja kastelin kyllä ennen koneeseen laittoa. Tuliko mustasta ihan sysimusta?

   Poista
  2. :D No jopas

   Joo tuli, ihan täydellinen. Laitan kuvia blogiin jossain vaiheessa, kunhan saan tuon kylppärin juuri maalaamani hyllyt kiinnitettyä ja roudattua remonttivalaisimen sinne, että kuvaaminen hämärässä onnistuisi paremmin.

   Poista
 3. Ohhoh - hyvä, että kerroit tästä - itsellä on ollut tarkoitus muutama värikokeilu tehdä ja taidanpa pysytellä kiltisti jauhevärien parissa - tosin sotkun osaan niilläkin aikaiseksi saada, mutta voi olla värjäystulos kuitenkin tasaisempi.
  Kivaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, taitaa mullakin mennä jauhevärit (onko Dylon?) ostoslistalle seuraavaksi :) Kiitokset ja samoin!

   Poista