perjantai 24. lokakuuta 2014

Postaus sisältää LIHAA

Ei kuulkaas mene aina ihan kuin siinä-nimeltämainitsemattomassa-tv-sarjassa nämä lihahommat.

Jokunen aika sitten koneella rötvätessäni tuli ajatus, että tekisi mieleni ostaa jotain pientä kivaa netistä. Ihan vaan itseäni piristääkseni. Ostin kymmenen kiloa luomulihaa.

Labbyn tilan nettikauppa toimi kuin ajatus, ja viisi kiloa jauhelihaa, osso buco ja muutama kilo filettä sekä paistia saapui pian kotiovelle veloituksetta toimitettuna. Pian tämän jälkeen vakuumipakattu liha oli jaettu kahteen eri osoitteeseen ja kahteen eri pakastimeen. Hykertelin korkealentoiselle ajatukselle omavaraistaloudesta, ainakin seuraavien kuukausien liharuokien suhteen.

Torstai-iltana saavuimme Torpalle, joka oli kuin yksi hilettä puskeva jääkaappi. Ei nuo japanialaiset ilmalämpöpumput oikein tahdo selvitä täällä suomalaisessa (anteeksi mutta mitä vittua, ulkona oli kuitenkin vain -4 C??!) tundrassa. Onneksi ajan hermoilla oleva pakastimemme oli päättänyt olla ekologisesti tiedostava ja ottaa osaa ilmastomuutoksen vastaiseen kampanjaan menemällä pois päältä (ilmeisesti sähkökatkoksen vuoksi) määrittelemättömäksi ajaksi. Vastassa oli siis jäisen mökin lisäksi pakastin täynnä mukavasti lämmennyttä ja puolisulaa lihaa. (Sanoinko jo, että luomulaatuista, eikä ihan sitä halvinta mahdollista.)

(Ja huvittavinta tietenkin se, että myöhemmin illalla pakastin oli lähtenyt jäätymään ja toimi ihan moitteetta.)



Tilanne on nyt siis se, että meillä on 1,5 päivää aikaa syödä 3,4 kiloa lihaa. Kaksistaan. En tiedä, kauan lihat ovat pakastimessa sulaneet. Oletus on, että ne saattavat säilyä ensi viikon lounasannoksiin saakka. Siinä vaiheessa, kun teemme vuoronumerojärjestelmää torpan ainoaan vessaan (tai, pahimmassa tapauksessa, toinen juoksee mettään ns. riuku-sille-itselleen) saanemme lisätietoa lihojen säilyvyydestä.

Niitä ei kai voi laittaa uudestaankaan pakkaseen?

Kertokaapa nyt sitten vinkkejä, mitä eri ruokalajeja ja variaatioita tekisitte tässä tilanteessa, kun raaka-aineena on sekä jauhelihaa, piffiä että paistia? Samaa ruokaa kun ei jaksa syödä paria päivää kauempaa. Ruuan pois heittäminen taas ahdistaa jo ajatuksena nykyisin enemmän kuin mikään. Eksoottisimmatkin ehdotukset ovat tervetulleita!

17 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Just samat sanat minäkin möläytin täällä ääneen kyn tätä luin. Olen ollut kerran siinä tilanteessa, että piti syödä parissa päivässä pakastimellinen marjoja. Ihan kamalaa haaskausta. :(

      Poista
  2. Kai maar ne voi uudestaan pakastaa ainakin kypsennettynä. Eli mitä ikinä sitten keksittekään kokata niin loput pakkaseen vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuntuu vähän idiootilta kun en jotenkin yhtään osannut ajatella tota vaihtoehtoa. Mutta joo siis, kiitos! ;)

      Poista
  3. Kyllä voi pakastaa kun ensin kypsentää. Minä tekisin kokolihoista "kastikepohjaa" eli kuutioisin, ruskistaisin ja sitten hauduttaisin sipulin ja porkkanan kanssa, mausteena vain mustapippuria ja suolaa. Sitten pakastaisin (n. 0,5 litran pakasterasioihin). Siitä voisi siiten jatkohaudutella ihan sellaisenaan tai lisätä kermaa tai toiseen satsiin chiliä, tms. Olisi pitkäksi aikaa lihasoosia :)

    Jauhelihat pihveiksi tai pulliksi, mutta nehän tulee jo viikonloppuna syötyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jess, just tällaisia kommentteja kaipasin! Välillä sitä ei vaan itse osaa nähdä ns. metsää puilta kun on liian kiinni itse "ongelmassa". Hahaha, apua mä tunnen itseni ihan tolloksi! :D

      Poista
  4. Juhlat! Järjestä juhlat!!

    Mut joo siis kypsennettynä voi pakastaa. Sit säilyy pakkasessa kolmisen kuukautta, tai vähän reilut.

    VastaaPoista
  5. Voi ei... Voin vain kuvitella miten ketuttaa (Laitoin juurikin hirven jauhelihaa pakkasen puolilleen). Olisiko ihan koko paistin teko uunissa. Meillä leikataan siitä leivän päälle, ja jämistä teen vielä kastiketta parina päivänä... Niin ja voithan tehdä esimerkiksi keittoa, kastikkeita yms, ja sitten pakastaa uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatiin kun saatiinkin tuhottua 2 kg lihaa kahden päivän aikana :D

      Poista
  6. Yhdyn edellisiin. Suurkeittiö käyntiin ja valmiit ruuat pakkaseen, ei haittaa yhtään. Jauhelihat on ainoat, joista on edes huolta, noita piffejä ja paistejahan pitää muutenkin raakakypsyttää viikkotolkulla ennen syömistä.

    Oli kiva kuulla, että Labbyssä toimii nettikauppa. Sähköposteihin eivät nimittäin vastaa. Hereford on ylivertaisen maukasta. Parhaat lihapullat / hampurilaispihvit syntyvät reseptillä: kilo lihaa, 2tl suolaa, sekoita ja muotoile pulliksi. Paista.

    Tein näitä kun sain ensimmäisen kerran herefordin jauhelihaa. Alakerran isännältä, tunnetulta hienokuonolta ja kulinaari-hifistiltä, meni maistaessa silmät nurin ja pääsi autuas vaikerrus:"MITÄ näissä on!?"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Allekirjoitan mielipiteen Herefordista! Juurikin tehtiin sunnuntaina noita tajunnan räjäyttäviä jauhelihapihvejä. Ja jännä juttu tuo, itse olen ollut Labbyyn yhteydessä sähköpostitse ihan sujuvasti?

      Poista
  7. Voihan pumpernikkeli sentän.
    Tässä vähän apuja...

    Keitä (liedellä valmistettava ruoka siis) osa lihasta (paistia). Tässä ohje.
    1,5-2 kg paistia
    Liemi: 1 pullo tummaa olutta, 1 dl mustaherukkamehua, 1,5 dl soijakastiketta, 4 dl demi glace kastikepohjaa, 2 valkosipulin kynttä, 2 tl rouhittua mustapippuria, 2 tl timjamia.
    Liemiaineet kattilaan, kiehauta ja lisää liha, keitä n 2-3 tuntia (tai niin kauan, että liha on haarukalla kokeillen pehmeää).
    Jäähdytä liha jos pakastat. Siivilöi lopusta liemistä sattumat pois. Liemen voi pakastaa kastikepohjaksi (on taivaallisen hyvää).
    Jos jaksatte syödä tätä herkkupaistia, niin leikkaa kiha siivuiksi ja tekaise kastike.
    Kastikeohje: siivilöityä kastikepohjaa (= keitinliemi) 2 dl, 2 dl kermaa, mustaherukkahyytelöä, maun mukaan suolaa jos tarvitsee (itse en koskaan lisää), mustapippuria ripsu.
    Tämän kaiken voi oikein hyvin pakastaa annospakkauksiin. On muuten järisyttävän hyvää.

    Tämä resepti toimii naudanpaistille että myös hirvipaistille erityisen hyvin.

    VastaaPoista
  8. Onko teillä sellainen jääkaappi-pakastinyhdistelmä? Sukulaiselle kävi nimittäin mökillä sellaisen kanssa vähän samallalailla. Heillä se pakastin ja jääkaappi käyvät samalla moottorilla ja kun lämpötila mökin puolella oli laskenut pakkaselle ja viileys oli siirtynyt jo jääkaapin sisällekin, oli laite päätellyt että ei moottoria tarvitse pitää päällä ja sammunut. Ja seurauksena oli, että pakastin alkoi sulamaan. Kun he saapuivat mökille ja alkoivat lämmittämään mökkiä, niin jääkaappikin lähti taas päälle ja pakastin alkoi kylmenemään.

    Mutta jostain syystä se laite tuntui seuraavan vain jääkaapin lämpötilaa ja käyttävän sen mukaan moottoria, vaikka sitten pakastimen lämpötila nousi liikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, meillä taitaa itseasiassa mennä just näin! Olen hankkimassa erillistä pakastinta vastaisuuden varalle.

      Poista