tiistai 4. elokuuta 2015

Savusaunassa

Kävin savusaunassa toista kertaa elämässäni. Keski-Suomesta kotoisin oleva ystäväni hämmästyi; hänelle savusauna on ollut itsestäänselvä osa lapsuuden kesiä. En tiedä onko savusaunakulttuuri ollut enemmän pohjoisen juttu, meillä hämeessä en niihin muista juuri koskaan törmänneeni - ainakaan sukulaisten tai kavereiden mökeillä. Toisaalta, koko päivän vaativa lämmitysprojekti on kuin tehty hitaalle hämäläiselle.Saunomisessa on jotain riittimäisen pyhää, onhan sauna ollut vanhan kansan porttipaikka saapuville ja lähteville, ja savusaunan hämärässä on suorastaan taianomaista tunnelmaa.

Löylyn koostumuksessa on huomattava ero puusaunaan verrattuna. Hiki hiipii hiljaa iholle, ei kirpeinä ryöppyinä, vaan pehmeästi nurkkia ja niskavilloja pitkin madellen.

Tuntuu kuin savusaunassa hikoilisi - ja puhdistautuisi - sielusta saakka.

Seuraavana aamuna voi herätessään nuuhkaista tyynystä ja hiuksistaan vielä aavistuksen savun tuoksua. (Ja nokea, jos saunan ja yön pimeydessä on tullut kävelleeksi päin usein kovin matalaa savusaunan ovenkarmia. Tai nojailleeksi seiniin ihan antaumuksella.)

Kiipesimme saunan pimeästä sylistä ulos vilvoittelemaan ja kuin kontrastina sille, eteen avautui laskevan auringon liekkimeri. Suomen kesä, se vetää usein sanattomaksi.
7 kommenttia:

 1. Siskon mökillä tulee käytyä savusaunassa ja se on kyllä niin ihana.... ei voi verratakaan muihin saunoihin <3

  VastaaPoista
 2. Äitini on ulkomailta Teiskosta ja kyllä siellä savusaunat ovat ihan tuttu juttu :) Muistelee aina mummon savusaunaa kaiholla, enkä ymmärrä, mikä siinä on niin hienoa, että kökkii saunassa silmät savusta kirvelten. Ihastuuko siihen tosiaan?

  Tosin olen miettinyt, että rakentaisin savusaunan ihan vain äidilleni <3

  VastaaPoista
 3. Ihana postaus. Pidän niin saunomisesta ja sen meditatiivisesta puolesta. Saunomiskulttuureissa voi hyvinkin olla alueellisia eroja. Itse olen Etelän rannikolta kotoisin, samoin mieheni, ja saunominen on kyllä ollut todella runsasta meidän molempien lapsuudessa. Nyt on kiva jatkaa yhdessä vanhastaan opittua "harrastusta". Savusaunassa olen ollut vain kerran. Siinä on oma tunnelmansa, mutta en ihan kerrasta hurahtanut, eli minulle kelpaa kyllä perinteinen puulämmitteinen sauna :).

  VastaaPoista
 4. Muutamia kertoja olen savusaunassa löylinyt, mutta ei siitä sen ihmeempää täpinää ole tullut.. sauna ku sauna, mutta oma sauna tietty aina paras ;) ihan mielettömän upeat kuvat!!

  VastaaPoista
 5. Savusaunassa olen käynyt vain kerran. Ihan juu hyvä vointi jäi ja hyvä mieli, mutta ennen kaikkea ehkä nuo savusaunojen ulkonäöt on sellaisia jotka kohahduttaa. Hitsi miten kaunis taas hänkin yläkuvissa.

  VastaaPoista
 6. Noita kuvia katellessa voin jo haistaa sen ihanan saunan tuoksun! <3

  VastaaPoista
 7. Ai ku mä tykkään sun tyylistä kuvata ja kirjoittaa <3

  Tulee fiilikset tällekin puolelle ruutua.

  VastaaPoista