perjantai 4. lokakuuta 2013

Saunaremppa part. 1

Pihapiirissämme on vanha navetta/varastorakennus, jonka toiseen päätyyn aiemmat omistajat olivat keväällä kunnostaneet uuden puusaunan. Kaksi muuta tilaa tässä rakennuksessa palvelevat varastoina, keskimmäiseen haaveilen ensi kesäksi kesähuonetta/ateljeeta. Jospa sitä vaikka innostuisi maalaamaan pitkästä aikaa muutakin kuin ulkoseinää.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt kuin siinä kuuluisassa Strömsössä, vaan parin käyttökerran jälkeen kiukaan takaseinä oli syttynyt tuleen ja palanut hirrestä puhki. Syttymissyynä ilmeisestikin hormin puutteellisesti tehdyt eristykset. 
"Hupsis"
Saunan ns. hyvin toimiva ilmastointi oli toki tiedossa kaupantekohetkellä, ja varauduimmekin ensimmäisenä isompana remppana kunnostamaan saunan taas käyttökelpoiseksi. Koska ilman saunaa on vähän ikävää ihmisen olla.

"Parin tunnin homma", väittivät. Mikä ei ihan pitänyt paikkaansa.  

Tarkempi tutkiskelu paljasti seinästä palovahinkojen lisäksi myös lahovaurioita, joten päätimme muurauttaa päätyyn tiiliseinän hirsien tilalle ja samalla uusia muualtakin pari hirttä. (Onnea on timpuri-isäpuoli, joka on elämänsä aikana kunnostanut hirsitalon jos toisenkin!)Samalla purettiin saunan seinään kiinni pultattu (!) puucee, joka onneksi oli ollut käyttämättömänä jo vuosia.


Viikonloppuna päästään vihdoinkin naputtelemaan kiiinni ulkoseinän laudoitusta ja sääkin näyttäisi olevan projektille suosiollinen. Saunarakennuksen maalaaminen jätetään ensi vuoteen, jääpähän aikaa kinastella lopulllisesta maalisävystä. Itse tykkään kovasti tuosta alkuperäisestä, hieman pastellisesta vaalenvihreästä, ja mikäli joku perinnnemaaleihin perehtynyt lukija muistaa nähneensä maalikartoissa vastaavaa sävyä, niin vinkkaa ihmeessä kommenttiboxiin!

4 kommenttia:

 1. En ole tutustunut (vielä) ulkomaaleihin, mutta pakko kommentoida, että saunan väritys on aivan ihana! Aloin heti haaveilemaan samanväristä rakennusta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä! Haaveilen myös Torpan maalaamisesta saman sävyiseksi ensi vuonna (toivottavasti) tehtävän julkisivuremontin yhteydessä...

   Poista
 2. Onpa symppis rakennus ja ihanan värinenkin!

  Mä en noista maaleista oikein ymmärrä, mutta Tikkurilalla muistaakseni on perinneulkomaaleja. Ja niillä on se vanhan ajan värikartta, mitä ollaan käytettykin (portaat ja viimeksi se tv-kaappi+pöytä).

  Terveisiä meitä Tyynelästä sinne torpalle ja työniloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Symppis on kyllä, rakennettu selvästikin vähän lyhyemmille ihmisille :)
   Pitääkin tilailla ärikarttoja eri paikoista jo valmiiksi ensi kevättä odottamaan!

   Poista