maanantai 24. marraskuuta 2014

Lusikka nurkkaan.


Heh, mitään otsikon lupaamaa dramatiikkaa ei nyt kuitenkaan ole luvassa, vaan kysymys teille arvon lukijat:
Osaako joku kertoa nimeä/mallia kuvassa esiintyvälle lusikalle?

Lusikan kuviointi on mielestäni tosi kaunis ja se vie muistoissa suoraan mummolaan. Jo torppaa ostaessamme päätin, että aterinlaatikostamme tulee jatkossa löytymään ensisijaisesti kyseisiä "mummola"yksilöitä. Olen keräillyt näitä nyt hiljakseltaan kirppareilta ja anopin aarrelaatikoista ja ilmeisesti tätä mallia on käytetty paljon myös palkinto- ja muistolusikkana, kun kaiverrettuinakin näitä tulee vastaan. Malli ja valmistaja kiinnostaisi kovasti?

Vastaanotan mielelläni myös kaikki vinkit tummentumien poistamiseen vanhoista lusikoista. 

(Marttaliiton jäsenhakemus on myös vakavassa harkinnassa.)

15 kommenttia:

 1. Valitan, en tiedä lusikan nimeä minäkään - mutta innolla odotan, koska itselläni on myös noita perintöaarteita.

  En ole koskaan noihin kokeillut - mutta jos ovat hopeaa, niin kulhon pohjalle foliota. Sen päälle merisuolaa. Niiden päälle lämmintä vettä ja lusikat sinne. Marttaliitto ei ehkä tätä konstia suosittele, mutta itse olen tuossa litkussa lilluttamalla saanut tummentumia pois sekä koruista että aterimista. Ja jos ovat hopeaa, ilmoille tulee mukava rikin haisu kun lika poistuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! En osaa arvata lusikoiden materiaalia, joten tuohan on hyvä keino testata olenko vallan pöytähopeaa onnistunut kaappeihini haalimaan :)

   Poista
 2. Eikös tuo ole Musla-sarjaa. Kultakeskus valmistaa sitä vieläkin. Valmistettu vuodesta 923 lähtien. Hieno lusikka, ajan patinaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis vuodesta 1923 lähtien... ykkönen jumittaa :)

   Poista
  2. Pistetään maanantain piikkiin, tänään tuntuu jumittavan ihan kaikki!

   Poista
  3. ...ja siis kiitos nimestä, nyt muistankin tuon joskus kuulleeni!

   Poista
  4. Ennen vuotta -88 valmistetut alpakkaa, sen jälkeen valmistettu myös hopeasta.

   Poista
 3. MUSLA on malli .. Itselläni perittyjä vanhoja hopeisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset! Onkohan näitä valmistettu muustakin kuin hopeasta?

   Poista
 4. Hammastahna on näppärä apu ainakin hopean kiillotukseen, mutta en tiedä sitten tekeekö se metallille jotain pahuuksia salaa samalla. Oma kokemus noin viidentoista vuoden ajalta on että ihan turvallista se on, mutta vannomatta paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa, just tällaisia omaan kokemukseen pohjautuvia tee-se-itse-keinoja vähän kaipailinkin kun en raaskisi sijoittaa kalliisiin kiillotusaineisiin :)

   Poista
  2. Hopeakorujen valmistusta harrastavana hammastahnaa en kyllä varsinaisesti hopealle suosittele. Hammastahnoissa on pienenpieniä rakeita jotka aikaa myöden naarmuttavat hopeaa jos ahkeraan käyttää sitä puhdistukseen. Kerta silloin tai tällöin ei varmaan vielä ihan samantien pilaa.
   Turvallisempi menetelmä kuitenkin on laittaa tiskialtaaseen arkki alumiinifoliota, lämmintä vettä ja suojaa ja upottaa hopeat sinne puhdistumaan. Niitä ei tokikaan voi sinne jättää pitkäksi aikaa, vain siksi aikaa että kirkastuvat, kannattaa pitää prosessia silmällä.
   Kevyempään puhdistukseen suosittelen hopeanpuhdistusliinaa. Mitään silverqvickiä ei missään tapauksessa :D hopeasepän kauhistus on kuulemma se.

   Poista
 5. Tuo on niin kaunis ja tutun näköinen, malli ylhäällä olevalla olikin tiedossa. Ruosteiset kohdat lähtevät puhtaaksi perunalla joka on kastettu tuhkaan ja ihan raa´alla perunalla pitäisi lähteä tummentumatkin :)

  VastaaPoista
 6. Musla. Itselläni on mummon perintönä tullut Ilkka lehden ilmeisesti tilaajalahjana aikanaan saatu musla lusikka.

  VastaaPoista