torstai 11. joulukuuta 2014

On meillä stereot, televisio, mikroaaltouuni ja videonauhuri.

Vajaa kolme vuotta sitten keittiörempan yhteydessä ostettu mikroaaltouuni otti ja laukes. Plesana on kuulkaas koko vehje. Vikaa on vaikea hahmottaa, koska näitä nykyajan vempeleitä ei ole lähtökohtaisestikaan rakennettu kestämään, purettavaksi tai (edes pitkätukka-basisti-insinöörin) korjattavaksi. Surullista. En halua olla osana sitä jatkumoa, joka säännöllisin väliajoin ostaa ostaa ostaa uutta, vain koska "vanhaa" ei voi korjata, sen käyttöjärjestelmää ei voi enää päivittää tai uusin malli tekee itsestään jollain muulla tapaa (muka) välttämättömän. Tässä kohtaa päästään taas siihen haluamisen ja tarvitsemisen dialogiin kiinni. (Ja en tiedä, jotenkin sairasta jo se, että käsitteellä "vanha" tai "vanhentunut" viitataan usein tuotteeseen, joka hyvässä tapauksessa on kaivettu joululahjapaketista vuosi sitten?)


Teimme päätöksen elää ihan kokonaan ilman mikroa. Vähällä käytöllä se on ollut tähänkin saakka, enkä ihan hetkessä keksi mitään, mitä ei voisi lämmittää (samaisen keittiörempan yhteydessä hankitulla) induktioliedellä jokseenkin samalla vaivalla ja samassa ajassa.

(Ounouuuu, punaviiniglögi tekee kyllä poikkeuksen!!)

Nakkasin paskan varastoon ja kas, keittiöömme vapautui lisää aukeaa hyllytilaa. Kaikella on puolensa. Jos ei muuta, niin ylä- ja alapuoli ainakin.


Jos meillä onkin mikrossa lämmitetty lähinnä sitä punaviiniglögiä, niin mites teillä? Onko mikroaaltouuni arkikäytössä vai keittiön pakollisena varusteena? Vai elättekö kokonaan ilman?

25 kommenttia:

 1. Turha loota koko mikro! Ei sillä mitään tee, ruoka lämpiää myös uunissa. Itselläni on kiertoilma uuni joka on varsin nopea ja punaviiniglögi lämpiää myös hellalla.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpiäähän se, pitää vaan olla tarkkana kuin porkkana ettei pääse vahingossakaan kiehahtamaan ;)

   Poista
 2. Ei ole ollu mikroo kohta vuoteen. Otin tilan puutteen vuoksi pois enkä ole katunnu. Hyvin olen pärjänny ilman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin oli mikro niin vähällä käytöllä että ihan varmasti pärjäämme ilmankin :)

   Poista
 3. Näyttää paljon paremmalta hyllyn täyte nykyään :) meillä lahos vissiin tiskikone tänään. vilkuttaa jotain virheilmoitusta ja sitä ilman en kyllä tule toimeen. Mikrosta voisin luopua koska tahansa, kun käyttö on niin minimaalista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös tullutkin ihan kivannäköinen avohylly sisältöineen, kaikki vieläpä ihan käyttötavaraa :) Auts, ilman tiskikonetta en minäkään suostuisi olemaan.

   Poista
 4. Mulla on mikro kodarin nurkassa sitä varten, että sillä voi lämmittää vehnätyynyn, kun lihakset jumittaa. Ja sit sillä voi värjätä lankaa tai kangasta, joo-o.
  Se tuli hankittua raksaevakon aikana, kun kämpässä ollu hella oli ihan toivoton, ei juur lämmenny.
  Mun taloudessani ei siis ruokia mikroteta, ei.
  Nythän säkin sait kivan uuden hyllyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo kieltämättä aiemminkin ajatellut, että jos/kun mikro hajoaa, uutta ei enää osteta.

   Poista
 5. Meillä taisi olla mikro viimeksi sata vuotta sitten ja en sitä konetta kotiini enää halua. Mikrotettu ruoka maistuu pahalta ja muutenkin kammoksun kaikkia turhia ylimääräisiä härveleitä. Enkä tiedä mitä mikro tekee ruuan ravintoarvolle. Ainoa, missä sitä olen joskus kaivannut on pakastepullan sulatus. Senkin kyllä oppii muilla keinoin. Edellisessä asunnossa koin vähän huonoa omatuntoa kun käytössä oli vain muinaisjäänne retroliesi, joka vei varmaan törkeästi sähköä (onneksi sähkö kuului vuokraan) ja sillä kun sitten keitteli vettä, sulatteli ja lämmitti ruokia ym. vähän väliä. No samalla lämpesi kämppä, että kaipa joku hyöty siitä oli. Nyt kun on uudempi uuni olen ihan onnellinen mikroton ihminen. Vieraille sen puute tulee silti välillä yllärinä kun yrittävät lämmittää tai sulattaa jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen kans lukenut jotain artikkeleita liittyen mikron vaikutukseen ruuan terveellisyydelle ja ravintoarvoille. Toki kaikkea pitää lukea aina vähän kriittisillä laseilla, mutta epäilemättä siinä on perää. Pakastepullatkin sulaa kun vaan vähän ennakoi.

   Poista
 6. Täällä mikro päivittäisessä käytössä, lämmitän sillä esim. teeveden (meillä ei ole vedenkeitintä). Kuluttaa huomattavasti vähemmän sähköä, kuin liedellä... 10% siitä mitä sähköhellalla. Olinko ainut puolestapuhuja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuokin! Tosin en tiedä, mikä ero on sähkönkulutuksessa perinteistä sähköhellaa ja induktiohellaa vertaillessa? Ja ymmärrän hyvin, että lapsiperheessä mikron käyttötarve on varmasti vähän eri luokkaa kun kahden lapsettoman aikuisen taloudessa.

   Poista
 7. Meillä on remonttityömaakeittiössä vanha mikro. Jos sitä yrittää käyttää, se huutaa ja potkii vastaan kuin Olkiluoto kolmonen, ja luultavasti myös vuotaa säteilyä ympäristöön. Uuteen keittiööni, joka on ollut työn alla nämä viime vuodet, ei tule mikroa, mutta epäilen, että O3 jää alakerran isännän riesoiksi hamaan maailman tappiin. Jotain jämiä se sillä lämmittää, jos ei jaksa sytyttää tulta hellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa mikron säteily on ollut yksi iso pointti lukemissani "mikrovastaisissa" artikkeleissa. Olisi kiva lukea aiheesta enemmän jonkun puolueettoman tahon toimesta. (Onko sellaisia edes?) Ja kyllähän se mikro toisinaan on pelastanut nopeasti raivoitkupotkunälän hyökätessä päälle...(Sillä oletuksella, että jääkaapista löytyy jotain, mitä lämmittää.)

   Poista
 8. Meillä kyllä mikro lämpiää melkein päivittäin, koska en kerkiä enkä jaksa joka päivä tehdä ruokaa. Kokkaan pari kertaa viikossa isomman satsin ja mikrottelen niitä sitten muina päivinä, hella vie sikapaljon enemmän sähköä ja aikaa. Lisäksi mikro toimii turvapaikkana kohoaville taikinoille, sulamassa oleville pakasteille ja kaikelle muulle syömäkelpoiselle jonka pitää akuutisti olla jossain muualla kuin omalla paikallaan, koska muuten tulee kissa ja syö sen suihinsa. Kyllä, meillä on kissa, joka syö kaiken syömäkelpoisen, kuivista leivänkannikoista lähtien.

  VastaaPoista
 9. No siis mukavampi siitä ainakin tuli. Meillä on mikro juu käytössä joitakin kertoja viikossa, mutta muiden mööbeleiden piilottamisen olen juuri suunnitellut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärsyttää just kun kaikenmaailman vatkaimet sun muut vie niin älyttömästi tilaa eikä niitä haluais esilläkään pitää!

   Poista
 10. Tiedätkös, mulla oli joskus tuo ihan sama mikro - ja myös se otti ja hajosi siinä 2-3 vuoden välissä. Tai voi tietysti olla, että samalla ulkonäöllä on pienesti eri malleja, mutta sama merkki ja näkö. Ei vaan yhtäkkiä inahtanutkaan. Ärsytti kyllä.

  Kivan näköisen hyllytilan sait tilalle, kaikella on puolensa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaivelin jostain kaappien kätköistä takuukuitin ja eikös se hajonnut juuri sopivasti takuun umpeuduttua...

   Poista
 11. Minä olen tunkenut sekä kotona että mökillä mikrot piiloon. Mökillä se on sentään sellaisessa paikassa, jossa vieraat voivat halutessaan lämmittää sapuskojaan, mutta kotona mikro otetaan (ala)kaapista esille vain silloin kun pitää lämmittää tacolettuja, vai mitä tortillafajitaslettuja nyt ovatkaan. Glögi tehdään meillä ihan liedellä. Inhoan kodinkoneita, kun ovat niin rumia ja usein myös turhia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tacoletut lämpiää kivasti myös paistinpannulla, varsinkin jos siinä on just paisteltu lettujen sisään tulevia täytteitä. Saavat vähän extramakua :) Ja olen kyllä samaa mieltä mööbeleistä!

   Poista
 12. Turhuke !

  Meillä on, mutta se on kaapissa. En oikein keksi käyttöä. Janne sitä pääasiassa muka tarvitsee. Joskus tulee jotain lämmitettyä, mutta sama onnistuisi uunissa / hellallakin.

  Punaviiniglögiin vinkki: osta Lapin Marian luomuglögitiivistettä (nam! ), keitä vesi kuumaksi, lisää tiiviste ja punaviini. Maistuu ja on heti sopivan lämpöistä nautittavaksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura, pitääkin heti viikonloppuna kokeilla tuota Lapin Mariaa!

   Poista
 13. Minä kyllä käytän mikrouunia ihan päivittäin jo siitäkin syystä että työhuoneellani ei ole uunia (enkä kyllä ehtisi ruokaa siellä työpäivän aikana lämmittääkään, ruuat jäisi syömättä). Aika usein eväänä on salaattia tai voileipää, mutta niihinkin kyllästyy joskus ja etenkin talvella tekee mieli lämmintä ruokaa.
  Kotonakin käytän mikroa, jos en nyt päivittäin niin varmasti viikottain kuitenkin. Kun asuu vuokrakämpässä niin ei voi valita induktioliettä tai kiertoilmauunia kotiinsa, liesi on minkä vuokranantaja on sattunut asuntoon laittamaan, yleensä se tavallinen. Kun odottelen pakastevihannesten keittovettä kiehuvaksi on mikro jo hoitanut hommansa.
  Mikrouunejakin saa käytettynä. Edellinen mikro palveli avopuolisoa kymmenkunta vuotta, tämä nykyinen tuli tuttavaperheeltä käytettynä ja on toiminut meillä nyt jo parisen vuotta. Työhuoneen mikro palveli ensin sinkkukämpässäni useamman vuoden ja nyt työhuoneellakin ehtinyt toimia jo kuutisen vuotta.
  En ole nähnyt/tutkinut mitään asiallisia tutkimuksia mikrouunien säteilymääristä, mutta olen vähän sitä mieltä että "säteilyltä" ja saasteilta ei tässä elämässä voi muutenkaan välttyä ellei muuta jonnekin erämökkiin, satojen kilometrien päähän teollisuudesta että en tiedä onko siitä mikrouunin säteilyn välttelystä varsinaisesti mitään hyötyä.

  VastaaPoista