sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Valoa kohti

Olen nauttinut maalaisidyllijoulun tarjoamasta sävyskaalasta kaikilla aisteilla. Jouluaatto toi tullessaan oikean talven ja lumen, joka pehmentää maiseman taianomaiseksi ja maalaa sävyjä pimeään.

Salaa huokaisen kuitenkin helpotuksesta, että joulupyhät ovat nyt takanapäin. Lomaa on vielä jäljellä viikko ja saan suunnata katseeni ja ajatukseni kohti valoa ja jättää kuluneen vuoden ihan konkreettisesti taakseni. Olenko ainoa, jossa pitkät pyhät aiheuttavat helposti hieman ristiriitaisia tunnelmia? Joulun aika on mielikuvien avulla ladattu niin täyteen positiivisuutta, hyvää oloa ja "pakkorentoutumista", että tätä mielikuvaa vasten heijastettuna omat negatiiviset tuntemukset, alakulot ja ärsytykset, tuntuvat kokoaan suuremmilta ja niiden havaitseminen saa suorastaan hypähtämään pelästyksestä. Apua miksi mä olen näin pahalla tuulella?! Syyllisyyden tunne lisää ärsytystä ja kierre on valmis. Kun kerrankin on aikaa olla ja kuunnella itseään, kasvaa pään sisäinen papatus välillä niin kovaksi, että sisäänrakennetut korvatulpat olisivat tarpeen vaimentamaan omat ajatukset edes hetkeksi.

(Toisaalta tarkemmin ajatellen, olen ollut kyllä ihan luokattoman pahalla tuulella koko syksyn, joten sinänsä ei mitään uutta. Ja tämä on yksi asia, mihin on tultava, ja tuleekin, muutos.)


Olemme tehneet koirien kanssa päivittäin pitkiä lenkkejä metsässä. Koirat ovat hullaantuneet hangesta ja nauttineet vapaudestaan, minä hengittänyt metsän taikaa sisääni ja tuntenut, kuinka voimat alkavat hiljalleen palautumaan ja mieli virkoamaan.


Siivosin tuvan pöydältä olkipukin jo pois, hyasintti saa jäädä vielä hetkeksi. Se oli symbolisesti kasvattanut uuden nupun, ikään kuin vahvistaakseen päässäni kasvavana velloneet ajatukset siitä, että vuosi 2015 on tuova tullessaan uusia nuppuja, uusia versoja ja uusia hedelmällisiä alkuja, monellakin tasolla. Tervetuloa vaan, olen valmis!

"Even the darkest night will end and the sun will rise" -Victor Hugo-

10 kommenttia:

 1. Kyllä idyllistä huolimatta oli minullakin itse jouluna pinna kireällä, perinne sekin :) Aina olen vapautunut vasta nyt kun rituaalit ovat ohi. Kaikki näyttää jotenkin valoisammalta ja kohti uutta on ihana kulkea. Tekopyhää on väittää, että sitä olisi jotenkin koko ajan seesteinen keskellä pimeintä kaamosta ja joulun suorittamista. Saa antaa tilaa angsteille, niin niistä pääsee helpommin eroon! Kiitos ihanista kuvista ja hyvistä sanoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saara sinulle mieltä ylentävästä ja lohdullisesta kommentista! :)

   Poista
 2. :) itse olen typeränä jättänyt asioita "sitten joulun jälkeen" ja nyt pukkaa stressiä ja kiukkua sen myötä. Yritänkin hoitaa ikävät asiat piakkoin alta pois, niin jospa se tästä taas... tsemppiä uuteen vuoteen ja olipas muuten kauniita otoksia metsästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olen kanssa nyt pari päivää kärttyillyt things to do before 2015 -listan kanssa, ihan vaan huomatakseni, että kaikilla listalla olevilla asioilla ei todellakaan olisi edes kiire. Tuntuu vaan hyvältä saada asioita tehtyä ennen uutta vuotta. Tsemppiä Sanna!

   Poista
 3. Itse sain kuin sainkin joulun aikana kohtuullisen hyvin rentouduttua ja löysin sisäiset korvatulppani =) Mutta kyllä, uusi vuosi on aina jotenkin tervetullut, uuden alku.
  Kertakaikkisen ihanat ja taianomaiset kuvat. Uskon, että tuolla metsässä mieli todellakin virkoaa! Ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista kommentista, tuntuu niin hyvälle kuulla, että on onnistunut taltioimaan jotain maagista myös toisten silmillä katsottuna! :)

   Poista
 4. Mulle ei koskaan ole ollut ongelmaa pitkien pyhien kanssa, kas kun olen aina ollyt töissä ainakin osan niistä. Tänä vuonna olin töissä jouluaattona aamuvuorossa, sen jälkeen sain vapailla tähän päivään asti. Oli huippua! Tahtoisin joka vuosi "lomailla" niinkuin muutkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kanssa nuorempana ollut mm. jouluaattona töissä, ja se ei ollut yhtään hullumpaa. Pari viimeistä epätoivoista, muuten aika rento ja leppoisa meininki. Toivotaan että saat ensi jouluna "normaalin" joululoman! :)

   Poista
 5. Muutos on hyvästä, vaikka vaatisikin kipuilua... Itse nautin pyhistä aattoa mukaan lukematta kavereiden kanssa rillutellen. Ei kiristä, paitsi vähän jälkikäteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli pitkään tapana karata samalla kaveriporukalla suoraan aattopöydästä lähibaariin, kun kaikkien vanhemmat asuivat samalla alueella. Sieltä sitten pizzalaatikko kainalossa kotiin joulupyhiä viettämään :D

   Poista