lauantai 28. maaliskuuta 2015

Earth hour alkaa pian, oletko valmis?


It's not about which country you're from, it's about what planet we're from. 

Tänä iltana klo 20.30 alkaa WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, Earth Hour.

Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot ja tämän vuoden teeman mukaisesti vietetään maailman suurinta kynttiläillallista. Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Ruuan ympäristövaikutuksia on helppo pienentää kolmella yksinkertaisella askeleella: korvaa osa lihasta kasviksilla, älä heitä ruokaa roskiin ja suosi vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita.

Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Viime vuonna maailman suurin ilmastotapahtuma yhdisti yli kaksi miljardia ihmistä 162 maassa, 7000 kaupunkia ja lukuisia yrityksiä, yhteisöjä ja oppilaitoksia. Suomessa Earth Hour järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja viime vuonna jo kymmenet tuhannet suomalaiset näyttivät tukensa ilmastonsuojelutyölle ottamalla osaa pimeään tuntiin.

(Lähde: www.earthhour.fi) 

Meillä valmistelut ystäväpariskunnan kanssa vietettävää kynttiläillallista varten ovat jo käynnissä. Leivinuunissa on tuli ja burgundinpataan varatut lihat on nostettu lämpiämään. Työjako on selvä: naiset kaivavat esiin kynttilät, tekevät kattauksen ja painelevat saunaan, miehet hoitavat sillä aikaa ruokapuolen. (Okei, rakastan saunomista ja silti välillä hämmästelen kuinka nuo äijät jaksavat kuluttaa saunan lauteita pitkälle kolmatta tuntia putkeen. Tai no joo, kalja kylmenee hangessa, rokki lämmittää kaiuttimissa. Get it.)Kirpparilta löytynyt puutarjotin toimii illallispöydän master piecenä. Avasin jo viinipullon ja vilkuilen kaihoisasti ruusukaali-cashewpähkinäpaistosta varten ostettua pähkinäpussia, lounaasta kun on vierähtänyt jo hetki.

Illalla sammutetaan hyvällä omallatunnolla valot ja somet ja keskitytään siihen, mikä elämässä on oikeasti tärkeintä - hyvä ruoka, hyvä viini ja rakkaat ystävät! 

4 kommenttia:

 1. Jesta miten ihana tarjotin. Tuo tapahtuma on kyllä mainio ja vaikuttaa monen käyttäytymiseen, edes yhden illan. Täällä ollaan niin pihejä valojen kanssa, että tuolla teemalla kuljetaan tänäänkin, kuten lähes joka ilta. Mukavaa iltaa teille. Kivalta kuulostaa suunnitelmat.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Miia! Siihen pyritään, ettei jäisi vaan "yhden illan jutuksi" meilläkin :)

  VastaaPoista
 3. Ihan älymakee tarjotin! Minä unohdin koko Earth Hour'in... valot päällä kaikissa huoneissa, telkkari päällä ja itse istuin vielä tietokoneella tekemässä hommia pitkälle yöhön.

  VastaaPoista
 4. Tuo Earth Hour on kyllä huippu juttu! Ollaan otettu osaa jo tosi monena vuonna. Yleensä se on kahdestaan tunnelmointia, mutta tuo teidän illanvietto kuulostaa kyllä tosi ihanalta. Mikäs sen parempi tapa viettää tunnelmallista iltaa kuin ystävien kanssa <3. Ja tottakai vuoden muinakin päivinä koitetaan käyttää sähkölaitteita ja valoja harkiten, aina turhat posi päältä. Meillä on todettu käteväksi sellainen katkaisijalla oleva jatkoroikka, johon on kytketty tv, digiboksi sun muut, ja niistä saa yöksi kaikki virrat pois kätevästi. Ihmiset pitää turhaan myös kännykkälatureita jatkuvasti seinässä, jossain sohvan tai sängyn takana, että on heti käden ulottuvilla. Huono tapa, se laturi vie silti vähän virtaa, vaikkei sen päässä roikkuisikaan puhelinta.

  VastaaPoista