torstai 25. syyskuuta 2014

Taikoja keittiössä: Chia-sämpylät (leivinuunissa)

Tein eräänä iltana pulled pork-annosta varten niin järjettömän maukkaita sämpylöitä, että kirjoitanpa reseptin tänne blogiin talteen vastaisuuden varalle.


Ennen astetta rouheammat sämpylät (n. 15 kpl)

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 dl chia-siemeniä
1 dl pellavansiemeniä
8 dl sämpyläjauhoja
reilusti hyvälaatuista oliiviöljyä
suolaa
tujaus tummaa siirappia
1 kananmuna

Sekoita hiiva veteen, lisää suola, siirappi, jauhot, öljy ja siemenet. Alusta ja anna nousta liinan alla ainakin tunnin verran. Pyörittele taikinasta kevyesti sämpylöitä ja anna nousta liinan alla vielä ainakin puoli tuntia. Voitele sämpylöiden pinta kananmunalla ja paista n. 200 asteisessa (leivin)uunissa n. 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja rapsakka. 


Sämpylät toimivat alustana niin pulled porkille (coleslawn kanssa), hampurilaispihville kuin aamiaiskinkunviipaleelle. Parhaimmillaan ne ovat kuitenkin juuri uunista tulleina: sipaus voita, viipale juustoa ja eikun ääntä kohti. Valmistaudu taistelemaan viimeisestä!

(Tiesittekö muuten, että luontaistuotekauppojen hyllyillä notkivia super(kalliita)foodeja kuten esimerkiksi chia-siemenet ja msm-jauhe, syötetään sellaisenaan myös hevosille ja niitä myydään rehukaupoissa isompina erinä huomattavasti trendikkäitä ekomarketteja edullisempaan hintaan? Suosittelen kokeilemaan esim. Agrimarkettia. Me vedellään koirien kanssa msm-jauhetta tyytyväisenä samasta purkista.)

13 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Pulled pork on meidän herkkua, mutta hyvää sämpylää ei ole löytynyt, itsetehtyä en ole vielä kokeillut, mutta nyt testaan tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan, ja tuolla reseptillä saa n. 10 kpl jos haluaa tehdä vähän isompia sämpylöitä :) Kerro sitten miten onnistui!

      Poista
  2. Jeps, öljyt ja tollaset heppapuolelta vaan. Olen miettinyt että loukkaantuuko äitini hevosille tarkoitetusta msm-jauheesta joululahjaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ostin just äiteelle msm-jauhetta synttärilahjaksi :D Se oli tyytyväinen, jauheella kun saa alkavan nivelreuman oireet pidettyä kurissa.

      Poista
  3. Hyvä resepti. Teidän kattoremontti kiinnostaa, miten se edistyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kattoremppa etenee vihdoinkin huomenna, raportoin sitten!

      Poista
  4. Hyvä idea tuo agrimarket! Ei ole tullut mieleenkään että chia-siemeniä syötetään hevosillekin, kun ei ole tullut heppakaupoilla pyörittyä yli kymmeneen vuoteen. Taidanpa tehdä visiitin, kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juup, hevostenomistaja-ystävien kautta sain vihjeen tästä itsekin :)

      Poista
  5. Joskus söin koirille tarkoitettua biotiinia mutta en oo tajunnu että esim. chia-siemeniä ei tarvis myöskään ostaa kalliissa pikkupusseissa! Kiitos vinkistä :) Heppakaupan hinnoilla niitä raskisi ehkä käyttääkkin vähän reilummin ja pyöräyttää vaikka juurikin sämpylöitä. Pitääpäs kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa kamaa on sisällöltään, pakkaus tietty vähän arkisempi ;) Me syödään koirien kanssa msm-jauhetta kilpahevosille tarkoitetusta purkista...

      Poista
  6. Agrimarketissa poiketessani huomasin myös jättipakkauksia magnesiumia. Vähän eri hinnoissa kuin luontaistuotekaupassa saati apteekissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnititkö huomiota, oliko se magnesium-sitraattia vai jotain oksidimuotoista? Pitääkin muistaa tämä seuraavalla kerralla!

      Poista
  7. No nam miten ihanan näköisiä. Noita olisi ihana lämpimän kaakaon kanssa nauttia.

    VastaaPoista