maanantai 2. helmikuuta 2015

Idätyksestä apua viherkuumeeseen (ja täytettä salaattiin)

Ituhippi täällä hei! Vaivaako sinuakin jo viherkuume?
Odotatko malttamattomana, että pääset upottamaan sormet taas multaan?

Kevään kasvukautta odotellessa on hyvä hetki verrytellä viherpeukaloitaan idättämispuuhissa. Idättäminen on mainettaan vaivattomampaa, onnistuu vaikka se peukalo keskellä kämmentä (kuten eräillä) ja tuoreen vihertävän lopputuloksen saa salaattikulhoonsa jo muutamassa päivässä.



Valitse laatu ja määrä. Idätykseen sopii harjaantuneemman käsissä jyvä jos toinenkin, itse pelasin varman päälle ja kaivoin kaapista paketillisen mungpapuja. Aloitusmäärä kannattaa miettiä käytön mukaan, esimerkiksi mungpapujen tilavuus kuusinkertaistuu idätyksen aikana, joten jo 1 desistä papuja saa rouskuteltavaa useammaksikin päiväksi, noin kahden perusmarketin hyllystä löytyvän iturasian verran. 

Huuhtele, liota, huuhtele. Aluksi pavut huuhdellaan huolellisesti ja niitä liotetaan 5-12 tuntia, jonka jälkeen vesi kaadetaan pois ja pavut huuhdellaan uudestaan. Idätyksen onnistumisen kannalta on tärkeää huuhtoa ituja pari kertaa päivässä, joten tämä kannattaa huomioida idätysajankohtaa valitsessa.

Idätysastia. Idätysastiaksi sopii esimerkiksi iso, suurisuinen lasipurkki. Riihimäen Lasin keittiötölkit ovat kuin tehtyjä tähän tarkoitukseen. Purkin suulle kiinnitetään tiheä mutta hengittävä verkkokangas kuminauhalla. Sideharson puuttuessa ostin apteekista paketin kertakäyttöisiä suihkumyssyjä ja jälkikäteen taputtelin itseäni olalle tästä kertakaikkisen nerokkaasta oivalluksesta. Saa matkia!


Idätyspaikka ja -aika. Idut viihtyvät parhaiten pimeässä. Idätyspaikaksi sopii hyvin esimerkiksi astiakaappi, jonne purkin saa aseteltua kallelleen niin, että ylimääräinen vesi valuu varmasti pois eivätkä idut pääse homehtumaan. Rapeat, hernemäiset mungpavun idut ovat valmiita syötäväksi jo muutamassa päivässä ja säilyvät jääkaapissa noin viikon.

Miksi idättäminen kannattaa? Iduissa piilee yllättävän paljon voimaa ja energiaa. Idättäminen ikäänkuin herättää siemenen henkiin ja idätysprosessin aikana siemenen/pavun ravinteiden ja vitamiinien määrä moninkertaistuu, esimerkiksi proteiinin määrä saattaa nousta jopa kymmeniä prosentteja. Mungpavun idut sisältävät runsaasti muun muassa proteiinia, kivennäisaineita, E- ja C-vitamiinia sekä rasva-aineenvaihduntaa tukevaa koliinia.



Hinta-laatusuhde on kohdallaan. Siinä missä kaupasta ostetut iturasiat maksavat liki 4 euroa kappaleelta, itse idättäminen maksaa lähinnä vaivan. 500 g paketti mungpapuja maksaa 2,79 €, eli 1 dl 0,56 euroa. 10 kpl paketti harsolakkeja maksaa 3,20 € eli 32 senttiä kappale. Yhden idätyskerran hinnaksi tulee siis 0,88 euroa ja lopputuloksena saat noin kahta kaupan rasiaa vastaavan määrän valmiita ituja.

Idätyksen lyhyt oppimäärä ja kattava luettelo eri itutyyppien sisältämistä ravinto-aineista löytyy
muun muassa ekokauppa Ekolon Idätysoppaasta, suosittelen tutustumaan ja kokeilemaan!

13 kommenttia:

  1. Hienoa! Samat oireet täälläkin, paitsi en ole vielä laittanut juuri noita itämään, herneenversoja vain. Mutta viime vuonna kun idätin, niin unohdin itupurkin pimeään kaappiin ja lopulta siellä oli sellainen hämähäkeiltä näyttävä iljettävä kokonaisuus, jota ei kyllä tehnyt mieli syödä. Mutta tärkeintä on puuhailu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herneenversoja! Kiitos kun muistutit, niitähän pitää laittaa seuraavaksi :)

      Poista
  2. Pitäisiköhän vielä uskaltaa kokeilla - kaikki aikaisemmat yritykset ovat päättyneet homehtuneisiin ituihin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös aiemmin onnistunut idättämään pari satsia homeiseksi, huuhtelun ja sopivan ilmastoinnin kanssa saa olla tarkkana. Ei muuta kun uutta satsia kokeiluun! :)

      Poista
  3. Idätys on minullekin mukava ja tuttu puuha :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse innostuin taas parin vuoden tauon jälkeen ja hyvältähän nuo kyllä maistuvat!

      Poista
  4. Voi että, tarttis kyllä kans koittaa. Ennenvanhaan meillä oli aina ituja kaapissa tuloillaan, mutta nyt isompana en ole jostain syystä kertaakaan saanut aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kun kokeilemaan! Yllätyin itsekin kuinka vaivatonta homma oikeasti onkaan - muistikuvat olivat ihan erilaiset ;)

      Poista
  5. Olen muutamaan kertaan koittanut idättää, mutta en ole ikinä onnistunut siinä. Pitänee vielä jatkaa yrittämistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Never say never :) Uutta satsia kehiin ja tarkkana kosteuden kanssa!

      Poista
  6. Mielessä on ollut pitkään, mikä lie laiskamatonen iskenyt etten ole saanut aikaiseksi :)
    Kiitos siis inspiraatiosta, täytyypä itsekin nyt ryhtyä hommaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mulla kesti "vaan" kaksi vuotta että sain taas aikaiseksi ;) Kiva jos joku inspiroituu mun jutuista!

      Poista
  7. Kiitos vinkeistä. Toi suihkumyssy on nerokas !!

    Idätys lukee mun to do - listalla. Jonain päivänä siis.
    Toi hinta todellakin kannustaa kokeilemaan.

    VastaaPoista